Інтернет, хостинг, мобільний зв’язок — три види провайдерів та відмінності між ними

08.11.2023 16:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Користувачі мережі до поняття провайдерів автоматично відносять постачальників інтернету. Але провайдерами називаються також компанії мобільного зв’язку та компанії, які надають хостинг, сервери і домени. Працюють вони по-різному, тож давайте розглянемо специфіку роботи всіх трьох напрямків.

Провайдер — це постачальник послуг у перекладі з англійської, причому в англомовному світі так можуть називати компанію чи навіть людину, яка надає якусь послугу. Але в Україні за цим терміном закріпилися постачальники всіх видів зв’язку та інтернет-комунікацій. 

Хостинг-провайдер надає ресурси для розміщення сайтів

Для розміщення папок сайту потрібен сервер з відповідним обсягом дисків та обчислювальними ресурсами для їхньої обробки. Бо фактично кожен блог чи інтернет-магазин — це певна кількість файлів, яку треба десь зберігати та обробляти запити користувачів. Під ці дані надає місце та потужності хостинг-провайдер. Зараз це може бути виділений сервер, VDS, віртуальний хостинг чи зберігання у хмарі. 

Хостинг-провайдер потребує якісного інтернет-з’єднання для надання для того, щоб надавати свої послуги — ось тут два різних провайдера вступають у співпрацю. 

Тепер давайте поговоримо про критерії вибору якісного хостинг-провайдера. Відповідний сервіс краще обирати за кількома параметрами, щоб не робити розповсюджених помилок. Відповідальний інтернет-провайдер:

  • має  власні дата-центри або працює з великими ЦОДами по всьому світу;
  • базує свої послуги на обладнанні відомих світових виробників;
  • його сервери відрізняються високою швидкістю обробки запитів та безперебійною роботою;
  • надає клієнтам технічну підтримку 24/7.

Інтернет-провайдер надає  кабельний інтернет та WI-FI

Той, хто постачає інтернет у будинки та компанії, зветься інтернет-провайдером. Сигнал до кожного клієнта доходить через оптоволоконний кабель, що проходить дном океану. Це найбільша мережева галузь, адже саме цими кабелями передається 99% світової інформації. 

Всього кілька компаній поєднують усі частини світу магістралями  першого ступеня. 

  1. Перший — це так званий Tier-1 рівень провайдерів. Серед найвідоміших представників цього рівня на слуху компанії Telefonica Global та Crossing. Далі вже сигнал поступає до кінцевого споживача за наступним принципом.
  2. Від провайдерів першого рівня трафік доставляється  регіональним провайдерам Tier-2.
  3. За другим рівнем йде ще третій місцевий рівень провайдерів, які й постачають інтернет до наших осель. Провайдером Tier-3 може бути будь-яка компанія з відповідним обладнанням, достатньо лише отримати ліцензію та оплатити трафік.

Далі йде розподіл по специфіці:

  • трансляція телебачення за допомогою коаксіального кабелю.
  • доставка інтернету телефонними мережами;
  • бездротові провайдери – маються на увазі оператори мобільного зв`язку, про яких піде мова нижче;
  • дротові оптоволоконні провайдери з найвищою швидкістю інтернету.

Комплекс послуг інтернет-провайдерів розширюється: сьогодні споживачам пропонують телебачення, зв`язок та інтернет в одному підключенні, але головна перевага — надійна швидкісна інтернет-мережа.

Ознаки порядного інтернет-провайдера:

  • має конкурентні цінові пропозиції;
  • дотримується обіцяних показників швидкості;
  • гарантує стійке покриття;
  • техпідтримка консультує клієнта з будь-яких питань.

Мобільний провайдер надає послуги стільникового зв'язку

Назва сотовий оператор походить від того, що кола радіусу дії кожної станції разом створюють фігуру, схожу на шестикутні соти. В залежності від місця знаходження користувач підключається до найближчої вежі. Робота мобільного оператора полягає в тому, щоб забезпечити стабільний сигнал і відповідну швидкість безпроводного інтернету. 

Найулюбленіші послуги серед українців:

  • голосове спілкування високої чіткості;
  • передавання повідомлень;
  • дзвінки за кордон та інтернет-роумінг;
  • передавання даних за допомогою мобільного інтернету.

Зростання попиту на послуги всіх видів послуг провайдерів постійно збільшується. Великі компанії вже пропонують одночасно кілька послуг за одним під`єднанням. Яскравий приклад —  компанія «Київстар» — надає стійкий та потужний 4g, послуги оператора дротової мережі та телебачення.

А у віддалених містечках та селах мобільні мережі змагаються зі стаціонарним кабелем за право першості, адже не всюди можна прокласти кабелі. До того ж багато шуму наробив продукт Ілона Маска, хоча Starlink поки що не здобув широкого попиту в мережах нижчого рівня. Але зважаючи на високу конкуренцію на ринку нас чекає ще багато інновацій та покращення послуг інтернет-, хостинг- та мобільних провайдерів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews