На Рівненщині триває благодійна акція «Клубочок»

13.11.2023 20:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

Благодійна акція «Клубочок» відбувається третій рік поспіль, але вже четвертий раз, бо вперше її започаткували до Міжнародного дня захисту дітей за ініціативи жительки Смизької громади Мар’яни Бондарчук. Тоді до проєкту долучилося понад 30 жінок із Смизької громади, 5 корчанок і близько 10 львівських бабусь.

Благодійниці зв’язали і передали для  Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» та Рівненського обласного перинатального центру  28 м’яких одіялок, 11 шерстяних ковдрочок, 9 наборів (жилетка + шапочка), 12 жилеток, 30 шапочок, 12 пар рукавичок, 26 пар шкарпеточок, 5 черевичків, 7 восьминіжок та 14 рибок.

"Саме тоді ми дізналися, що восени відзначають Всесвітній день недоношених діток, тому вирішили зробити цю акцію ще раз, щоб разом нагадати людям про важливість підтримки жінок, які народили і виховують «ранніх пташок». В рамках другої акції відкрили збір і зібрали 7770 грн, щоб придбати нитки на 77 одіялок, а ще 22 пледики, 10 шапочок і кілька пар шкарпеточок жінки виготовили за власної ініціативи. Тоді нашу ініціативу підтримали понад 50 волонтерок", - каже Мар'яна Бондарчук.

null
 

У 2023 році на благодійну акцію залучили 5000 грн і сплели 50 одіялок. До ініціативи тоді приєдналося близько 20 волонтерок, серед яких не лише місцеві жительки, а й переселенки.

«За три акції вдалося виготовити майже 200 пледиків та понад 100 крихітних виробів, восьминіжок і рибок, щоб передати поспішайкам. Даний проєкт є щорічним і реалізовується не лише заради виготовлення фіолетових подарунків, а й для згуртування жінок, розвитку культури і волонтерства на місцевому рівні», - ділиться Вікторія Костюк, голова ГО «Агенція розвитку громад «Інтонація ЗМІН».

За інформацією Рівненського обласного перинатального центру у 2022 році в закладі народилося 170 «ранніх пташок», з них 51 малюк мав вагу меншу ніж 1500 грам. Також передчасно народилося 22 двійні та одна трійня. 149 "поспішайок" потребували лікування у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених та другого етапу виходжування. Кожна друга недоношена дитина народилась в терміні 35-37 тижнів, а кожна десята - в терміні 22-27 тижнів. 40 % від недоношених становлять немовлята, що народились в терміні 28-34 тижні.

Щороку 17 листопада відзначається Всесвітній день недоношених дітей. Мета полягає в тому, щоб підвищити обізнаність у всьому світі про проблеми передчасних пологів і ще раз продемонструвати підтримку всіх дітей, народжених занадто рано та їхні родини!

Дата 17 листопада була обрана символічно, оскільки це був день, коли член-засновниця EFCNI народила доньку після втрати трійні через передчасні пологи: цей день знаменує надію та новий початок. Щороку незліченна кількість людей, лікарень, установ та організацій з різних дисциплін і понад 100 країн об’єднують зусилля та підвищують обізнаність громадськості за допомогою різноманітних заходів, включаючи конференції, інтерв’ю, освітлення будівель, роздачу подарунків у лікарнях і розвішування ліній шкарпеток, які символізують це 1 з 10 немовлят у всьому світі народжується передчасно.

null
 

«У 2023 році ми знову плануємо виготовити близько сотні фіолетових теплих пледиків, щоб продовжити традицію і підтримати жінок, які переживають за життя і здоров’я своїх немовлят. Також ми хочемо вийти за межі нашої громади та організації, щоб більше людей дізналися про цей день і мали можливість об’єднатися заради доброї справи!», - наголошують в організації.

Благодійна акція "Клубочок" цього року відбувається в рамках ініціативи "Інтеграційна платформа "Вчися. Рятуй. Живи", що стала можлива завдяки проєкту «Підтримка українського громадянського суспільства та волонтерських ініціатив» і реалізується Фонд «Освіта для демократії» та ГО Nashe Podillya / Наше Поділля за сприяння Національного фонду в підтримку демократії National Endowment for Democracy.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews