Що таке файл HEIC і навіщо він потрібен в iPhone

14.11.2023 17:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Якщо у вас є iPhone, ви напевно помічали, що фотографії на вашому пристрої зберігаються не у форматі JPEG або PNG, а HEIC. Розповідаємо все, що потрібно знати про цей тип розширення.

Що являє собою HEIC

High-Efficiency Image Container — власний формат файлів, створений Apple і представлений у 2017 році разом із в iOS 11 і macOS High Sierra. Він заснований на відкритому файловому форматі HEIF (High-Efficiency Image File). Головна причина переходу Apple на HEIC у тому, що цей формат дає змогу економити місце в пам'яті iPhone завдяки меншому розміру файлів. Оскільки в «яблучних» смартфонах немає слота для карти пам'яті, особливо важливо оптимізувати використання вбудованої пам'яті під дедалі більші об'єми фото і відео у високій роздільній здатності.

Починаючи з iPhone 14 Pro, камери в смартфонах Apple досягають роздільної здатності 48 Мп. Це призводить до того, що середній розмір фотографій у нестислому вигляді становить 30-40 Мб. А з огляду на популярність селфі, панорам і режиму Live Photos, місце на телефоні стрімко закінчується.

Стандартний JPEG не може впоратись із завданням компактного зберігання зображень високої роздільної здатності від камер iPhone. Для багатьох користувачів навіть конфігурації на 1 ТБ може бути недостатньо. Перехід на більш сучасний HEIC дав змогу Apple «виграти» у 2-3 рази в розмірі фото і відео. Це дає користувачам додатковий запас для зберігання цінних фотографій і відео на iPhone.

Переваги та обмеження HEIC

Крім зменшення розміру файлу, HEIC також дає змогу знімати на iPhone «живі фотографії» — короткі відеокліпи, в яких зафіксовані моменти до і після зйомки. Якщо ви звикли робити фотографії в режимі серійного знімання, HEIC дає змогу зберігати кілька зображень в одному файлі для кращої організації. Також файли HEIC містять важливі метадані, включно з роздільною здатністю, розміром зображення, налаштуваннями камери, місцем і часом фільмування тощо.

Однак за всіх переваг HEIC у нього є один недолік: він не є універсальним. Це означає, що якщо ви хочете передати фото користувачеві зі смартфоном на Android, є ймовірність, що він зможе відкрити файл. На щастя, телефони з новими версіями Android (10 і вище) підтримують це розширення.

А ось у Windows немає вбудованої підтримки HEIC, тому для відкриття файлів на комп'ютері необхідно або конвертувати їх у JPEG, або інші підтримувані формати. Можна встановити застосунок HEIF Image Extensions з Microsoft Store. А оскільки HEIC краще стискає зображення, при його перетворенні в JPEG розмір файлу може збільшитися.

Зберігайте більше фотографій і відео на iPhone за допомогою HEIC

Формат HEIC оптимальний для зберігання фото і відео на iPhone завдяки високому ступеню стиснення файлів. Перехід на цей формат практично повністю розв'язав питання нестачі пам'яті на iPhone, а якщо вам все ще мало вбудованого сховища, радимо обзавестися  портативним SSD-накопичувачем для перенесення даних. Купити аксесуари до смартфонів Apple або оновити гаджет за вигідною ціною можна в інтернет-магазині estore.ua.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews