Справжні чи фальшиві: як розпізнати підроблені долари

08.12.2023 20:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Для деяких українців стежити за валютним курсом - щоденний ритуал. Адже від того, як «стрибне» чи навпаки - «впаде» долар, залежить добробут їхнього гаманця. Хтось у такий спосіб для себе аналізує ситуацію на ринку валюти та старається зрозуміти чого очікувати найближчим часом. Найзручніший спосіб дізнатися про купівлю та продаж валюти - онлайн, ви завжди будете знати курс долара рівне. А як щодо самої валюти? Як, до прикладу, розпізнати чи долар справжній, чи фальшивий. Ось кілька порад, які допоможуть вам виявити підробку. 

Знайдіть водяний знак

На нових купюрах номіналом 10, 20, 50 і 100 доларів водяний знак є копією портрета і розташований праворуч від надрукованого зображення.

Дивлячись на водяний знак на купюрі, слід пам’ятати про деякі речі:
• Водяний знак має бути видно лише тоді, коли ви підносите купюру до світла.
• Водяний знак має бути з правого боку купюри.
• Якщо водяним знаком є обличчя, воно має точно збігатися з обличчям на купюрі. Іноді підробки відбілюють нижчі купюри та передруковують їх із вищими номіналами, і в цьому випадку обличчя не збігатиметься з водяним знаком.
• Якщо водяний знак відсутній або водяний знак видно, навіть якщо його не піднести до світла, купюра, швидше за все, фальшива.

Подивіться на зміну кольорів

Сучасні купюри в 10, 20, 50 і 100 доларів мають чорнило зі змінним кольором, на якому в правому куті вказано номінал. Нахиліть купюру на 45 градусів, щоб побачити, як число зміниться з мідного на зелене. Праворуч від портрета Бенджаміна Франкліна на 100-доларових купюрах є додаткова зміна кольору.

Зіставте захисну нитку 

Піднесіть купюру до світла та переконайтеся, що ви бачите захисну нитку з правильним номіналом. Він розташований праворуч від портрета на купюрах 5, 10 і 50 доларів і ліворуч від портрета на купюрах 20 і 100 доларів. Однак цей текст ланцюжка може бути підробленим, тому ми рекомендуємо використовувати ультрафіолетове світло, щоб також побачити правильний колір, указаний на купюрі:

Купюра в 5 доларів: синя

Купюра в 10 доларів: помаранчева

Купюра в 20 доларів: зелена 

Купюра 50 доларів: жовта 

100-доларова купюра: рожева

Відчуйте на дотик

Усі справжні банкноти мають рельєфний друк, який важко відтворити фальшивомонетникам. Щоб виявити рельєфний друк, обережно проведіть нігтем по купюрі. Ви повинні відчути деяку вібрацію на нігті від виступів рельєфного друку. Якщо ви не відчуваєте цієї текстури, то вам слід перевірити банкноту ретельніше.

Розмиті рамки, друк або текст
Першою ознакою фальшивих купюр є помітно розмиті рамки, друк або текст на купюрі. Автентичні банкноти виготовляються з використанням вирізаних друкованих форм, які створюють тонкі лінії, тому вони виглядають надзвичайно деталізованими. Підроблені принтери зазвичай не здатні до того самого рівня деталізації. Уважно подивіться, особливо на краї, щоб побачити, чи немає на купюрі розмитих частин. На справжніх банкнотах також є мікродрук, або дрібно надрукований текст, розташований у різних місцях купюри. Якщо мікродрук не читається навіть під лупою, ймовірно, він підроблений.

Червоні та сині нитки
Якщо уважно поглянути на справжню банкноту, то можна побачити, що в тканину купюри вплетені дуже маленькі червоні та сині нитки. Хоча фальшиві принтери намагаються відтворити цей ефект, друкуючи візерунок із червоних і синіх ниток на фальшивих купюрах, якщо ви бачите, що цей друк лише поверхневий, то, імовірно, купюра фальшива.

Ці заходи безпеки були розроблені не лише для того, щоб утримати злочинців від спроб підробити гроші, але й для того, щоб допомогти людям і підприємствам розпізнавати підроблені гроші, коли вони мають з ними справу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews