Якою буде цьогорічна зима на Рівненщині: прогноз від місцевого синоптика

12.12.2023 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит
Середня температура грудня на Рівненщині очікується на рівні нуля, а цьогорічна зима буде теплішою за попередню. Водночас, починаючи з 2-ої половини січня, прогнозують сильні вторгнення арктичного повітря, відтак – суттєве зниження температури.

Про це під час брифінгу розповіла начальник відділу метеорологічного прогнозування авіаметеостанції «Рівне» Рівненського обласного центру з гідрометеорології Ірина Вакулінська. 

«Опади останніми роками стали більш інтенсивними та короткочасними. Особливістю наших зим стали часті відлиги, коли температура повітря піднімається вище 0°С, - зазначила Ірина Вакулінська. - Тим часом, надалі в Україні буде збільшуватись амплітуда коливання погодних «гойдалок». Тому нам з вами нічого не залишається, як адаптуватися та пристосовуватись». 

На сьогодні найбільшу справджуваність є короткострокові та середньострокові прогнози. Середня річна справджуваність таких передбачень по Рівненщині складає 92-96%.

Тим часом визначальним фактором для отримання хороших сходів на полях є запаси вологи, які, відповідно, формуються опадами. Загалом останнім часом фермери надають перевагу пізнім строкам сівби озимі зернові – через очікування оптимальних умов зволоження грунту. 

«На сьогодні 95% посівів озимих перебувають у доброму та задовільному стані. Загалом впродовж останніх років озимі знаходяться в кращому стані, ніж раніше. Це пов’язано із плюсовими температурами впродовж зими», - розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації Надія Переходько. 

Водночас, за останні декілька десятків років на Рівненщині суттєво змінилася структура посівів. Так, на сьогодні більше 60% площ становлять пізні культури – соняшник, кукурудза, соя, які раніше не вирощувалися взагалі. Зважаючи на подальші кліматичні явища, а також враховуючи   рентабельність і конкурентоспроможність, структура аграрних площ і надалі буде змінюватися, пояснила Надія Переходько. 

Модерував брифінг Олександр Корольчук, - в.о. директора Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА.

Пресслужба Рівненської ОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews