У Рівненській області з'являться центри раннього втручання: чому це важливо

10.01.2024 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

На Рівненщині створять центри раннього втручання. Там надаватимуть допомогу сім’ям з дітьми раннього віку, від народження і до 3-х років, у яких є порушення розвитку. Підтримка буде спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини. Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Перші роки життя дитини є визначальними та впливають на її майбутнє. При цьому кожна дитина пізнає світ у своєму темпі і потребує різного обсягу зусиль з боку дорослих, особливо, якщо мова йде про дітей із порушеннями розвитку. Інвестування у розвиток дітей у ранньому віці допоможе уникнути більш серйозних проблем», - сказав Сергій Подолін.

Також він додав, що вже цьогоріч, розпорядженням голови РівнеОВА затверджено обласний трирічний план заходів щодо розвитку системи раннього втручання в регіоні. Так, заплановано створення профільних центрів, служб, відділень, а також мультидисциплінарної команди. Окрім того, передбачено підвищення кваліфікації фахівців, які працюватимуть з дітьми.

«Раннє втручання дозволяє розпочати інтенсивну допомогу, коли розвиток дитини особливо піддається впливу. Головна ідея - якомога більш раннє обстеження дитини командою спеціалістів різного профілю: лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою і відповідна робота щодо реабілітації дитини», - розповів перший заступник голови Рівненської ОДА.

Нагадаємо, раннє втручання – це міждисциплінарна допомога сім’ям з дітьми раннього віку, у яких є порушення розвитку.

Зокрема, робота у цьому напрямку передбачає:
- супровід сімей, які виховують малюків із порушенням розвитку;
- підтримку родини в подоланні кризи;
- допомогу родині у розвитку життєвонеобхідних умінь та навичок у дитини;
- сприяння покращенню взаємодії малюка із членами родини та соціуму.
Нагадаємо, раннє втручання включає:
- супровід сімей, які виховують малюків із порушенням розвитку;
- підтримку родини в подоланні кризи;
- допомогу родині у розвитку життєвонеобхідних умінь та навичок у дитини;
- сприяння покращенню взаємодії малюка із членами родини та соціуму.

Пресслужба Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews