Більше ніж у двадцять разів, ніж торік: у Рівненській області зросла захворюваність на кашлюк

15.02.2024 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

За інформацією Рівненської обласної дитячої лікарні, від початку 2024 року фахівці спостерігають ріст захворювання на цей недуг серед дітей, передусім раннього віку. Лише в січні до лікарні звернулися 8 пацієнтів з діагнозом кашлюк, які потребували госпіталізації. Наймолодшому пацієнту - 20 днів.

До прикладу у 2023 році дітей, які хворіли на кашлюк, було 24. А роком раніше – лише один пацієнт.

Як роз’яснюють фахівці відділення педіатрії №1 РОДЛ – єдиного на Рівненщині, яке приймає дітей хворих на інфекційні недуги, кашлюк – це інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему і проявляється сильними нападами кашлю. Особливо небезпечна ця хвороба для немовлят до 1 року. Адже може протікати з зупинками дихання.

Тож лікарі радять бути пильними до ранніх симптомів кашлюка, які схожі на звичайну застуду: нежить, чхання і періодичний сухий кашель.

Через два тижні після появи перших симптомів розвиваються тяжкі напади кашлю: короткі кашльові поштовхи, які виникають один за одним без перепочинку, після них слідує глибокий вдих зі свистячим звуком, виділення мокротиння, почервоніння обличчя зі сльозотечею. Посилюється цей стан у нічний час.

У той же час медики наголошують, що єдиним надійним захистом від кашлюка є вакцинація відповідно до календаря щеплень. В Україні діток вакцинують чотирма дозами: у 2, 4, 6 та 18 місяців.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews