Села Московщина та Партизанське зникнуть з мапи Рівненщини: їх планують перейменувати

16.02.2024 08:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Назви сіл Московщина і Партизанське Рівненської області не відповідають стандартам державної мови та стосуються російської колоніальної політики. Таке рішення минулого року опублікувала Національна комісія зі стандартів державної мови.

Як повідомив голова обласної ради Андрій Карауш, процедура перейменування вже розпочата.

Московщина – село у Млинівській громаді, де живе майже два десятки людей. Зі слів голови тергромади Дмитра Левицького, відбулися громадські слухання, люди визначились із новою назвою – Щасливе. З відповідною пропозицією громада звертається до Верховної Ради України, в межах пів року парламент має її розглянути.

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, це село засноване у 1925 році чеськими колоністами, назва Московщина не відповідає національному складу населення, яке там проживало і проживає.

Інший населений пункт, який чекає на зміну назви, - село Партизанське у Висоцькій громаді. Там живе менше двох сотень людей. В.о. голови Людмила Гура розповіла, що схід села вже відбувся, і жителі здебільшого з розумінням поставились до того, що їхнє село слід перейменувати. Наразі є кілька пропозицій, їх ще будуть виносити на обговорення і потім, у кінці березня, планують подати на сесію місцевої ради. Після цього - процедура розгляду у ВРУ.

- Якщо дослідити історію, то радянські партизани за своєю суттю представляли не сили опору, як це подавала пропаганда, а своєрідний спецназ – спеціальні підрозділи силових та каральних органів СРСР. Ті ж самі вояки УПА, які виникли справді як підпілля і точно боролись за вільну Україну, іноді воювали з партизанами. Зараз час повертати історичну справедливість, - зазначив голова РОР Андрій Карауш.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews