Нефректомія – видалення нирки

16.02.2024 13:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Що це за процедура та коли проводять

Лапароскопічна нефректомія – це оперативне втручання, направлене на повне видалення нирки. Воно проводиться при критичних ураженнях однієї нирки, в результаті чого вона повністю втрачає функціональні можливості, а її подальше збереження стає небезпечним для людини. Може здійснюватись в екстрених ситуаціях або планово.

Видалення нирки виконується тільки за відсутності можливості зберегти орган. Можна виділити наступні показання до проведення нефректомії:

  1. механічне травмування нирки, внаслідок чого відбувається її розрив;
  2. зморщення нирки під тривалим впливом хронічних патологічних процесів, в тому числі пієлонефриту, гідронефрозу тощо;
  3. суттєве ураження онкологічним процесом;
  4. розвиток доброякісної пухлини великого розміру, яка заважає нирці нормально виконувати її природні функції.

Немає сенсу у збереженні нирки, якщо вона перестає виконувати свої функції з очищення крові від токсичних речовин. Якщо спостерігається біль у боку, порушення випорожнення сечового міхура, поява крові у сечі, набряклість обличчя, то варто звернутись до лікаря для проходження глибинного обстеження. УЗД нирки дає можливість чітко оцінити її стан та підтвердити або спростувати доцільність операції.

Як проходить хірургічне втручання (нефректомія)

Сучасні медичні стандарти передбачають видалення нирки лапароскопічним методом замість класичної лапаротомічної операції. Технологія передбачає виконання наступних дій:

  • введення загальної анестезії;
  • заповнення операційного поля вуглекислим газом;
  • проведення трьох невеликих проколів на передній черевній стінці, розміри котрих не перевищують десяти міліметрів зі сторони ураженої нирки;
  • відсікання хворої нирки від судин, які її живлять, ізоляція сечоводу;
  • введення до черевної порожнини спеціального мішка, у який поміщають видалену нирку та виводять з організму через розріз до п’яти сантиметрів.

По завершенні операції лікар оглядає операційне поле на предмет відсутності кровотечі та накладає шви на проколи. Разом з ниркою видаляються лімфатичні вузли та принирковий жир. Залежно від складності, втручання може тривати декілька годин та потребує майстерності хірурга. Також необхідне застосування сучасної техніки для проведення лапароскопічних операцій.

Лапароскопічна нефректомія витіснила традиційні порожнинні операції з видалення нирки по ряду причин. Процедура дозволяє мінімально травмувати тканини та уникнути рясної втрати крові. Завдяки виконанню невеликих проколів на тілі не лишається непривабливих шрамів або рубців, а реабілітаційний період суттєво скорочується.

Ці можливості дозволяють пацієнту пробути у стаціонарі після операції всього три дні, після чого він може відновлюватись вдома. Середня тривалість реабілітаційного періоду складає один місяць, хоча показники індивідуальні та залежать від особливостей людини.

Джерело: сайт bilyak.com.ua.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews