«Під саркофагом»: до 38-х роковин катастрофи на ЧАЕС у Нетішинському раєзнавчому музеї відкрили інсталяцію

06.05.2024 12:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Вікторія Синиця

популярне


До 38-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС у Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрито документальну інсталяцію «Під саркофагом». Вона є історичним та мистецьким проєктом, що представляє наслідки використання «мирного» атома в умовах тоталітаризму.
 
За словами організаторів, основний лейтмотив виставки – «коріння ядерної катастрофи у Чорнобилі в системі управління країною». Науковці переконані, що дуже важливо знати та осмислювати Чорнобильську трагедію не лише для того, щоб засвоїти уроки минулого, але й щоб побудувати майбутнє, в якому замість зони відчуження буде простір відродження. Місце, де будуть здійснюватися великі наукові відкриття, постануть найкращі інженерні споруди, куди діячі культури з усього світу зможуть приїздити, щоб творити великі шедеври. Для цього потрібно не лише пам'ятати, а планувати сценарії майбутнього та діяти вже сьогодні. Ця виставка, що поєднала в собі науковий та мистецький підхід, є одним зі способів осмислення цього минулого заради кращого майбутнього.
 
Основу виставки складають документи, експонати, які стосуються аварії на Чорнобильській АЕС. Їх надав Державний історико-культурний заповідник міста Острога.
 
Виставка «Під саркофагом» вперше була презентована у Києві 2016 року. Її організаторами тоді стали Український інститут національної пам'яті, архів Служби безпеки України, Центр вивчення визвольного руху.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews