«Безкоштовна» стоматологія – тільки через касу: пільговики Рівного тепер мусять платити за послуги

03.06.2024 15:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Про те, що стоматологічні послуги у міській комунальній поліклініці Рівного вже майже рік надають на платній основі, з’ясувалося майже випадково. Увагу привернула публікація в місцевій соцмережі, де пенсіонерка поскаржилася, що тепер змушена іти до «безкоштовного» дантиста виключно через касу в реєстратурі.

Насправді збирання благодійних внесків у комунальних медичних закладах – давно не новина, і так відбувається не лише у стоматології. В такий спосіб поліклініки та лікарні намагаються покривати видатки, які не забезпечують НСЗУ та міський бюджет. Перші часто покривають лише витратні матеріали, другі – зарплату персоналу і комунальні послуги. Оновлення чи розвиток матеріально-технічної бази, засоби індивідуального захисту медиків та багато інших видатків фінансуються саме благодійними внесками пацієнтів.

Така сама система працювала і в міській стоматологічній поліклініці Рівного. Приблизно 30% пацієнтів, котрі не користувалися передбаченими законом  державними пільгами, сплачували певні суми за той чи інший вид послуг на рахунок Рівненської місцевої благодійної організації Благодійний фонд «Допомога і підтримка». Де-юре – фонд є автономною структурою з власною господарською, громадською та фінансовою діяльністю. Де-факто – розташований в одному приміщенні з управлінням охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому. Сюди стікалися й кошти з благодійних внесків тих 30% пацієнтів стоматполіклініки, котрі не мали права на пільги. Порівняно з цінами у приватних кабінетах, суми внесків справді були необтяжливими і дозволяли отримати дешеві, але пристойні послуги. Натомість, із цих надходжень згодом покривалися нагальні потреби медзакладу й персоналу для забезпечення безкоштовного лікування решти 70% пацієнтів – пенсіонерів, інвалідів, учасників АТО тощо. Фінансування відбувалося на підставі договору між благодійним фондом і медзакладом. У фонд спочатку передавалися кошти, а згодом – перелік потреб мед закладу, які фонд оплачував.

Ситуація поступово почала змінюватися у 2021 році. З подачі міського управління охорони здоров’я заклади спонукали запроваджувати або розширювати перелік платних послуг за фіксованим тарифом.

Рішенням Рівненської міської ради від 10.06.2021 року № 662 «Про затвердження Положення» про надання платних послуг закладами охорони здоров’я – комунальними некомерційними підприємствами Рівненської міської ради» дозволено надавати платні медичні послуги та встановлювати їх вартість. На словах – дозволено, на ділі - керівнику поліклініки були доведені до виконання накази про запровадження платних стоматологічних послуг у закладі в цілому.

На той час головним лікарем поліклініки був Михайло Басюк, призначений на цю посаду ще у 80-х роках минулого століття. Відомо, що доведений згори управлінням наказ Басюк так і не підписав, у результаті безоплатні послуги для пільговиків у стоматполіклініці збереглися. Однак, ненадовго.

У липні 2023-го Михайла Басюка без попереджень і без пояснень звільняють із посади директора КНП “Міська стоматологічна поліклініка” Рівненської міської ради шляхом припинення дії контракту. А вже серпнем 2023 року датується наказ по медзакладу за підписом в.о. директора Світлани Вінтоник про затвердження переліку платних послуг у медзакладі і на віконечку реєстратури з’являється табличка «Каса».


Про благодійні внески більше не йдеться, встановлені чіткі і немалі тарифи. І стосуються вони, в тому числі, пацієнтів пільгових категорій. Один із лікарів закладу на умовах анонімності повідомив, що медперсонал не лише зобов’язали брати гроші з пацієнтів, а й встановили щомісячний план надходжень від платних послуг – не менше 30 тисяч гривень із одного лікаря.

Розповідає, що звільнитися наразі не може, оскільки в поліклініці працює за ліцензією закладу. Отримати власну – процес непростий, тривалий і недешевий. А в одній із приватних клінік, де була вакансія з ліцензією, йому згодом відмовили – пояснивши, що отримали дзвінок із чиновницьких кабінетів та обіцянки «проблем для бізнесу».

У листопаді 2023 року міський суд поновив Михайла Басюка на посаді через необґрунтоване рішення про звільнення. Однак, виконувати рішення суду в міському управлінні охорони здоров’я не поспішали. А вже в лютому 2024 року прокуратура Рівненської області раптом звітує про розкриття цілої «організованої злочинної групи» (!), створеної на базі міської стоматполіклініки – учасниками ОЗГ буцімто було присвоєно пів мільйона бюджетних коштів шляхом отримання заробітної платні упродовж двох років.

У прес-релізах правоохоронців ідеться, що двоє лікарів, котрі начебто не мали стосунку до медзакладу, очолюваного Михайлом Басюком, отримували там заробітну платню з 2021 до 2023 року.

Як вдалося з’ясувати з матеріалів, наявних у відкритому доступі, ідеться про працівників комунального стоматкабінету Квасилова. Після приєднання селища до Рівненської міської територіальної громади почалася оптимізація тамтешніх комунальних закладів, у 2021 році місцеву медичну амбулаторію закрили на ремонт, а місцевих пацієнтів перенаправляли в обласний центр. Невдоволені жителі селища з цього приводу зверталися зі скаргами до управління охорони здоров’я. У цей час заступник начальника міського управління Володимир Приступа зателефонував Михайлові Басюку і попросив оформити на роботу в міську стоматполіклінку двох лікарів, котрі фактично продовжать надавати послуги у Квасилові, на базі того самого комунального стоматкабінету селищної амбулаторії, котрий працював багато років до того, і де було одне робоче крісло. Відповідно, кожного запропонували взяти на пів ставки - по парних та непарних числах.

Клопотання про переведення цих лікарів на роботу в міську поліклініку на адресу районного управління підписував медичний директор полікілінки Анатолій Глінський, який того дня виконував обов'язки керівника. Табелювання роботи лікарів квасилівського стоматкабінету вела старша медсестра стоматполіклініки, а відомості на отримання зарплати підписувала заввідділенням Оксана Чуприна. Вона ж, відповідно до посадових обов'язків, повинна була перевіряти матеріально-технічне забезпечення стоматкабінету в Квасилові та фактичну наявність тамтешніх лікарів на робочому місці.

Однак, «організатором злочинної групи» у кримінальному провадженні зазначений чомусь Михайло Басюк.  Судовий розгляд справи наразі триває. Тим часом, Апеляційний суд Рівненської області, з огляду на кримінальне провадження і резонанс та попри відсутність вироку в справі, 23 травня скасував рішення першої інстанції про поновлення Басюка на посаді. Рішення апеляції, кажучи юридичною термінологією, - відверто тенденційне. Відомо, що захист Михайла Басюка планує оскаржити його у Верховному суді. Водночас, перебіг судового розгляду кримінального провадження про «ОЗГ», так гучно «викрите» місцевими правоохоронцями, вочевидь, потребує окремої уваги.

Тож далі буде.

Надія Вірна
Правий Берег


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews