Вплив марихуани на сон – дослідження вчених

19.06.2024 10:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Марихуана – це ще не повністю досліджена рослина, яка може допомогти людині покращити якість життя. Проте при неправильному використанні вона може негативно впливати на певні процеси в організмі. Використання канабісу в лікувальних цілях здійснюється виключно за призначенням лікаря та під його наглядом. Безконтрольне вживання марихуани призводить до проблем зі здоров’ям. Найпоширенішою з них є недосипання або надлишковий сон. Обидва явища спричиняють в майбутньому проблеми з серцем, атеросклероз, діабет та крововиливи в мозку. Про це свідчать численні дослідження іноземних фахівців.

Наукові дослідження

Здорова людина спить в середньому 8 годин на добу. Медичне опитування в США довело, що респонденти, які регулярно вживають канабіс, мають зовсім іншу тривалість сну, а саме:

  • 64% опитаних сплять менш як 6 годин на добу;
  • 76% опитаних сплять більш як 9 годин на добу.

Вважається, що «регулярне» - це вживання марихуани більш як 20 разів на місяць. При цьому люди, що вживали її періодично, тобто від 1 до 20 разів на місяць, мали менші проблеми зі сном. Дослідження довели, що навіть періодичне вживання канабісу призводить до збільшення тривалості сну у 47% випадків.

Якість сну після відмови від канабісу

Велика кількість пацієнтів, що тривалий час вживали канабіс та припинили це, зазначають, що їх сни стали чіткішими та яскравішими. Вчені визначили, що це дійсно так, а причиною таких змін є цілий ряд зв’язків в організмі.

Дослідження ефекту скасування здійснював доктор Райан Вандрі, який працює у Медичній школі Джона Хопкінса. Він досліджував впив основних сполук конопель на цикл швидкого руху очей під час сну. Дослідник виявив, що тетрагідроканабіноли знижують швидкість руху очей під час сну, а канабідіол залежно від дози може її як збільшити, так і уповільнити. Знижена швидкість руху очей уві сні призводить до того, що людина забуває свої сни.

Ефект скасування ретельно досліджувала Маргарет Хейні, що є директором лабораторії з вивчення марихуани у Колумбійському психіатричному інституті. Вона зазначила у своїх дослідженнях, що пацієнти, які різко припинили вживати канабіс після тривалого споживання мають наступні симптоми:

  • проблеми з засинанням;
  • збільшення швидкості руху очей під час сну;
  • покращення здатності запам’ятовувати свої сни.

Здатність краще запам’ятовувати сни також пояснюється тим, що при постійному вживанні тетрагідроканабінол погіршує пам'ять. При різкому припиненні вживання канабісу його вплив слабшає, а пам'ять покращується. Дослідження впливу тетрагідроканабінолу на сон ускладнюється тим, що навіть після припинення вживання конопель він ще деякий час міститься в організмі. Це пояснюється його здатністю з’єднуватися с молекулами жиру.

null

Як впливають різні сорти канабісу на сон?

Досліджувати вплив марихуани на сон вченим стає усе складніше, оскільки постійно змінюються сорти рослини та методи її вживання. Вплив різних сортів марихуани в більшості випадків залежить від того, до якого виду вони належать:

  • сатива. Вживання конопель цих сортів стимулює мозкову активність, загострює розум та покращує творчі здібності;
  • індика. Ці сорти мають заспокійливий ефект, розслаблюють, знеболюють та навіюють сон.

Кожний сорт канабісу має свій унікальний склад активних компонентів, який може по різному впливати на якість сну людини. Тільки лікар зможе підібрати правильний вид конопель та їх дозування, аби покращити якість життя свого пацієнта.

Джерело: https://coffeeshop.ua/seed-shop


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews