Роман Іванісов: Закликаю антикорупційні органи України взяти під контроль ситуацію з відбудовою корпусу Охматдиту за кошти, які збирали всією країною

03.08.2024 10:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Член комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, народний депутат України від Рівненщини Роман Іванісов закликав антикорупційні органи України взяти під контроль ситуацію з відбудовою корпусу Охматдиту: 
 
"Днями почала ширитися інформація, що тендер вартістю у понад 300 млн грн. на відбудову корпусу Охматдиту, який знищила ворожа ракета, виграла ноунейм фірма зі статутним капіталом у 5 тис.грн.
Тендер був не через Prozorro, бо на ньому можуть проводитися торги лише за державні кошти. А всі ми знаємо, що близько мільярда гривень у блискавично короткий термін зібрали завдяки донатам пересічних українців, вітчизняного та закордонного бізнесу на рахунок благодійного фонду дитячої лікарні. Тому переможця з тих компаній, що подалися на конкурс, просто обрала спеціальна комісія. 
 
Обурення цим фактом спричинило суспільний резонанс і змусило профільне міністерство і відповідальних осіб дати відповіді на справедливі запитання громадськості. Я досьогодні спеціально нічого не коментував, бо хотів почути версії. Отже, висновки з почутого:
1. «Всі ціни у тендері орієнтовні, бо підрахувати остаточну вартість проекту поки що неможливо». На засіданні нашого антикорупційного комітету Верховної Ради таке формулювання б мало чітку характеристику: «має корупційні ризики і не відповідає вимогам антикорупційного законодавства».
2. У фінал конкурсу пройшла саме ця невідома фірма, бо за іншими двома є скандальний шлейф. Ок, але якщо ви готові довірити фірмі 300 млн грн., її статутний капітал у 5 тис.грн – чи не привід замислитися?
3. Після суспільного розголосу було прийняте рішення відмінити результати тендеру, проведеного благодійним фондом, перерахувати усі зібрані на відбудову кошти з рахунку БФ на казначейський рахунок лікарні та провести тендер вже на майданчику Prozorro. Питання: тобто для того, щоб ухвалити це рішення і відбудувати лікарню згідно з чинним законодавством, потрібно було обурення всієї України? Чому це рішення ухвалилося під тиском суспільства, а не одразу з державницької позиції?
4. Чи понесуть відповідальність особи, які ухвалили рішення про проведення сумнівного тендеру і обрали «переможця»? Адже, серед донатерів були представники наших міжнародних партнерів, іноземні кампанії, благодійні фонди, культурні діячі, і якби їхні кошти були використані не за призначенням, це спричинило б вже міжнародний скандал!
 
Мене дуже зачепив виступ представниці однієї з громадських організацій, яка розповіла, що новина про ракетний удар по дитячій лікарні застала її на фронті, вона передавала гуманітарну допомогу військовим. За її словами, реакція військових – спочатку злість, а потім всі почали донатити на якнайшвидшу відбудову Охматдиту. Здається, це відео потрібно транслювати в кабінеті кожного посадовця, щоб навіть думки не виникло про те, що на житті і здоров’ї наших дітей можна заробити!
 
Хочу закликати антикорупційні органи України взяти під контроль ситуацію з відбудовою корпусу Охматдиту за кошти, які збирали всією країною, а також подякувати ЗМІ та громадським активістам за небайдужість і пильну увагу".
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews