Роман Іванісов: Продовжуємо розгляд законопроектів на предмет антикорупційної експертизи та робимо додаткову правову оцінку

20.08.2024 12:37   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Про роботу комітету ВРУ з питань антикорупційної політики звітує народний депутат України від Рівненщини Роман Іванісов:
 
"Продовжуємо розгляд законопроектів на предмет антикорупційної експертизи та робимо додаткову правову оцінку.
 
Законопроект №10147 про безпеку та здоров’я працівників на роботі визнали таким, що не відповідає антикорупційному законодавству та містить корупційні ризики. В частині повноважень інспектора праці у членів комітету виникли суттєві зауваження. Річ у тім, що у законопроекті відсутня чітка визначеність, за яких підстав накладається який штраф. А розбіжність у штрафних санкціях – від попередження до штрафу у 100 тис грн., чим самим створюється дискреція повноважень інспектора, а відповідно – і корупційні ризики. Також законопроект згадує поняття інспекційне відвідування, водночас ніде не прописана його процедура. Ми заслухали представника суб’єкта законодавчої ініціативи (Кабмін) Олега Гнатюка, водночас його аргументи не були переконливими.
 
Аналогічне рішення ухвалили і щодо законопроекту №7659. Ним пропонуються зміни до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вирішення деяких проблемних питань у діяльності органів прокуратури України. Водночас, у частині повноважень прокурорів притягнення слідчого до відповідальності формулювання «за неналежний розгляд» не має чіткого визначення. Це створює дискрецію повноважень для прокурорів і впливатиме на слідство. Визнали таким, що містить корупційні ризики і не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.
 
Серед іншого, також на сьогоднішньому засіданні розглянули законопроект №11410 щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України. Обговорили і більшістю прийшли до висновку, що рішення про позбавлення має приймати виключно суд. Рекомендували Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні, щоб до другого читання можна було б виправити усі неточності".
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews