Виставку, присвячену похреснику Уласа Самчука із NASA, організував письменник з Рівненщини Віктор Мазаний(R)

30.08.2024 21:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Експозицію, присвячену 80-річчю із дня народження астрофізика українського походження, головного науковця Центру космічних польотів NASA (США), члена Американського фізичного твариства, Американського астрономічного товариства, всесвітньо відомого вченого, похресника Уласа Самчука Теодора Костюка створено у Поліському літературному музеї в селі Городець Сарненського району на Рівненщині.

Її організував та спонсорував засновник закладу, виходець із цього села, письменник, доцент, заслужений журналіст України Віктор Мазаний.

За його словами, така виставка не випадкова. Її матеріали демонструють стосунки Теодора Костюка із Уласом Самчуком, котрий був творчим побратимом уродженця Городця, письменника, театрального діяча Авеніра Коломийця, якому теж присвячено відділ у музеї.

null
Теодор Костюк. Фото із архіву NASA

Таке поєднання особистостей стало можливим завдяки тому, що експосол України у Туреччині, Польщі, США, теж уродженець Городця, Олександр Моцик познайомив американського вченого із Віктором Мазаним, а той провів із ним низку інтерв′ю, які були опубліковані в українських друкованих виданнях та в інтернет-медіа, в тому числі і в «Літературній Україні». Крім освоєння космосу у них йшлося і про долю українських письменників-емігрантів у США і Канаді, з багатьма із яких Теодор Костюк був особисто знайомий. Серед них – його другий хресний  батько Юрій Шевельов (Шерех), хресна мама Докія Гуменна, а також Іван Багряний, Євген  Маланюк, Тодось Осьмачка, Василь Барка, Остап і Марта Тарнавські, Леонід Лиман та інші.

null
 

(Зліва направо) Юрій Шевельов (Шерех), Теодор Костюк, Григорій Костюк, Улас Самчук. Фото із архіву Теодора Костюка

Елементами своєрідної музейної фоторозповіді є знімки, на яких зображено, зокрема, Теодора Костюка разом із його батьком, літературознавцем Григорієм Костюком, Уласом Самчуком та Юрієм Шевельовим (Шерехом).

null

ліва направо) Юрій Шевельов (Шерех), Улас Самчук, Євген Маланюк, Григорій Костюк. Фото надане Тамарою Скрипкою (УВАН, США).

Також представлено фрагмент листування Теодора Костюка із Уласом Самчуком. Оригінал продемонстрованого листа надав відділ рукописних фондів і текстології Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної Академії Наук України. 

Впорядкувала експозицію вчителька української мови та літератури Гродецького ліцею Ольга Гарбар.

 

Олексій Клим.

м. Рівне.

null
 

Експозиція Поліського літературного музею.  Фото Ольги Гарбар.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews