Етапи будівництва будинку: покроковий гайд

11.10.2024 22:54   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Зведення приватного будинку є досить складним і дорогим заходом, що вимагає проходження безлічі перешкод. Водночас вкрай важливо, щоб усі етапи будівництва приватного будинку були чітко дотримані. Ось чому рекомендується довірити цю непросту справу фахівцям. Будівельна компанія Атлант розповість про всі складнощі цієї відповідальної справи.

Етап підготовки

Почати цей нелегкий шлях слід з купівлі відповідної ділянки, підготовки документів тощо.

Вибір ділянки та оформлення паперів

Перш за все, це вибір ділянки. Важливо упевнитися, що вона відповідає не тільки всім побажанням майбутнього власника, але також підходить під забудову. Для цього проводяться спеціальні інженерно-геологічні перевірки. Також обов'язкове отримання дозволу на будівництво.

Створення проєкту

Проєктування будівлі - це створення архітектурного плану. Зокрема, розташування кімнат, вибір будматеріалів, технологічних особливостей тощо.

Особливу увагу варто приділити матеріалу стін - він має бути енергоефективним і довговічним:

  • бетон;
  • брус;
  • газобетон;
  • камінь;
  • цегла.

Складання кошторису

Створення плану будівництва приватного будинку не обійдеться без ретельного планування фінансів. Складання кошторису дасть змогу контролювати бюджет і уникнути непередбачених витрат під час виконання робіт. Для останнього випадку також рекомендується продумати резервний фонд.

Етап будівництва

Під час будівництва вкрай важливо дотримуватися обумовлених етапів. Пропуск або зміна послідовності під час будівництва ризикує обернутися серйозними наслідками. Наприклад, порушенням цілісності будинку, проблемами з комунікацією тощо. Усе це, зрозуміло - додаткові витрати.

Етапи будівництва будинку йдуть у такій послідовності:

  1. Підготовка будмайданчика. Йдеться про очищення земельної ділянки від сміття і рослин, створення розмітки під ключові елементи будинку, підготовку тимчасових доріжок для техніки тощо. Грамотна підготовка забезпечить ефективну роботу і попередить затримки, а також травмування робітників.
  2. Фундамент. З нього починається будівництво - це основа будинку, і саме від нього залежить безпека конструкції. Вкрай важливо користуватися тільки перевіреними матеріалами та технологіями, які відповідають встановленим вимогам забезпечення безпеки та довговічності.
  3. Стіни та перекриття. Вони не тільки підтримують дах, а й також забезпечують теплову та звукоізоляцію в приміщеннях. Перекриття, своєю чергою, розділять будинок на поверхи та забезпечать конструкції додаткову жорсткість.
  4. Дах. Захищає будинок від негоди, відіграє важливу роль у створенні загальної теплоізоляції. Правильне виконання покрівельних робіт істотно знизить ризик протікань та інших проблемних ситуацій. 
  5. Вікна та двері. Важливий етап, від якого, фактично, залежить енергоефективність споруди. Вони беруть участь у забезпеченні звукоізоляції та захисту від негоди.
  6. Фасад. Йдеться не тільки про необхідну обробку, але також про надання будинку остаточного зовнішнього вигляду. Наприклад, для оздоблення фасаду можуть бути використані декоративна штукатурка, камінь тощо.
  7. Інженерні мережі. Починається підключення будинку до ключових інженерних систем для забезпечення комфортного проживання. Таких, як каналізація, водопостачання тощо.
  8. Доброустрій території. Коли основні зовнішні роботи закінчено, настає черга озеленення, прокладання садових доріжок, освітлення тощо.
  9. Внутрішні роботи. Це не тільки про розклеювання шпалер та інші елементи оформлення. До цього етапу належить також підключення до внутрішніх комунікацій, створення максимально затишного і функціонального приміщення, готового до постійного використання.

Здача будинку в експлуатацію

По завершенню всіх основних етапів будівництва житлового будинку, залишається останній, на якому виконуються всі необхідні перевірки, отримується дозвіл на введення в експлуатацію, підтверджується безпека. Крім того, будинок перевіряється на відповідність проєктним документам і будівельним нормам.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews