У Рівному патронатні родини ділилися своїм досвідом (ФОТО/ВІДЕО)

17.10.2024 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Патронатні родини – це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім'ї патронатного вихователя. Йдеться про дітей, які портапили у складні життєві обставини.

Сьогодні на Рівненщині налічується 9 патронатних родин, одна із них – релокувалася з Донеччини. Ще 5 сімей цьогоріч пройшли відповідне навчання і вже невдовзі долучаться до системи патронатного виховання.

Загалом же в Україні є 379 патронатних родин, 101 з яких утворилася цьогоріч.

Вікторія та Олексій Сєркови – перша патронатна сім’я в Рівненській області. Офіційно цей статус подружжя оформило у 2020 році. Окрім власних дітей, за цей час на їхньому вихованні була 21 дитина. Наразі в сім’ї Сєркових п’ятеро дітей віком від 5 до 16 років, які невдовзі повернуться до своїх біологічних батьків.

- Найважче було з першою дитиною. Передусім, осмислити її непросту історію. Адже будь-який прояв насильства дорослих до дитини – це жахливо і неприпустимо. З іншого боку, наше завдання, як патронатних вихователів, - не лише допомогти дитині. Ми також працюємо з батьками. Бо коли дітей забирають у мами, це для неї як холодний душ. І багато хто після цього береться за готову. Тобто, ми спонукаємо батьків переосмислити своє життя, ставлення до своїх рідних дітей, і, врешті, - змінитися, - ділиться досвідом Вікторія Сєркова.

Власним досвідом патронатства вчора ділилися сім’ї з Рівненщини під час заходу «Жива книга: відверті історії турботи про дітей». Його провели в рамках реалізації проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Це спільна ініціатива Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби та Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей. Фінансово проєкт підтримує Європейський Союз та Австрійська Агенція Розвитку (ADA).

Такі зустрічі відбуваються у 12 регіонах України і мають на меті розповідати суспільству про послугу патронату та сімейні форми виховання, долати стереотипи та упередження щодо цієї соціальної послуги. А «жива книга» - це реальні люди з реальними історіями.

Пресслужба Рівненської обласної ради

Сюжет телеканалу СФЕРА-ТВ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews