30-річний ювілей відсвяткував рівненський фольклорний ансамбль «Джерело».

Разом із київською «Кралицею» та рівненськими «Гориною» і «Волинянами».

05.05.2017 20:09   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

В ці дні 4-5 травня в Рівному на базі Інституту мистецтв РДГУ відбувається ХІ всеукраїнський конкурс молодих виконавців української народної музики. В рамках цього конкурсу в актовій залі Інституту мистецтв відбувся ювілейний вечір, присвячений 30-річному ювілею студентського фольклорного ансамблю «Джерело».

 

Засновниками фольклорного  гурту "Джерело" в далеких 80-х були на той час молоді виконавці Раїса Цапун та Іван Сінельніков.

 

Виступ ф/а "Джерело" першого складу у Києві.  Учасники колективу з Ніною Матвієнко.  Раїса Цапун - перша зліва направо, Іван Сінельніков - перший в ряду хлопців (зліва направо). 1988 р. 

 

Раїса Цапун – відома на Рівненщині й Житомирщині непересічна фольклорна виконавиця, збирачка й хранителька народної творчості та народна майстриня – дотепер керує цим чудовим колективом.

 

Раїса Цапун

 

Випускники "Джерела" живуть у різних регіонах Україні й керують власними фольклорними колективами та множать народні традиції, популяризують народну пісню й автентичне виконавство, яке в кожному регіоні України має свій оригінальний стиль.

 

 

Виступає "Джерело"

 

Чимало вчорашніх і позавчорашніх учасників колективу «Джерело» прибуло на ювілейний вечір, щоб привітати новий склад колективу та його керівника, доцента кафедри фольклору і народного співу Інституту мистецтв РДГУ Раїсу Цапун, яку вони інакше як мамою й не називають.

 

Раїсу Цапун вітають випускники колективу "Джерело"

 

Прибув на свято й співзасновник «Джерела» професор Київського університету культури й мистецтв Іван Сінельніков. Та не сам, а зі своїм улюбленим дітищем – фольклорним колективом «Кралиця». І не вперше, бо вже доброю традицією стало для співаків цього знаменитого колективу приїздити у Рівне на свято до «Джерела».

 

На сцені - "Кралиця"

 

І навпаки – учасники «Джерела» не раз були гостями киян на таких же фольклорних імпрезах, організовуваних Іваном Сінельніковим та його голосистими вихованцями.

 

Два студентські колективи, які Іван Сінельніков називає фольклористичними (бо вони як фольклористи спершу їздять у села в фольклорні експедиції, фіксують і вивчають фольклорний матеріал, а тоді вже у своєму виконавстві показують його широкому загалу), обмінюються корисним досвідом і така співпраця є дуже цінною, як для студентів, так і для їхніх керівників.

Вітання від Віктора Ковальчука та Андрія Пастушенка

 

І було вчора у «Джерела» чудове свято, сповнене такого співу, від якого завмирає душа й тріпоче серце. Бо поліфонію таких чудових голосів, де ще й почуєш.

 

З вітальною піснею через залу йде до сцени фольклорний колектив "Горина"

 

Концерт вела сама Раїса Цапун. Бо хто ще так добре знає історію цього чудового колективу, або – народний мелос, зібраний в селах рівненського Полісся чи на етнічній Волині – рідній для неї Житомирщині.

 

Попри ведення концерту, вона ж разом з колективом відспівала та відтанцювала всю програму. Дехто, читаючи ці рядки, може й здивується щодо танців, але помилки у слові «відтанцювала» нема.

 

Вітання від заступника директора Інституту мистецтв Ярослава Сверлюка

 

Від кафедри фольклору та народного співу "Джерело" вітає Юрій Рибак

 

Окрім народного співу джерелянки всіх поколінь продемонстрували ще й усі популярні на Волині та Поліссі народні танці, як «Печоноє порося», «Подеспан» та Полька на два боки», чим добряче розігріли зал, бо до танцю долучилися й глядачі.

 

На сцені фольклорний колектив "Волиняни"

 

Раїсу Цапун і «Джерело» привітали: Ярослав Сверлюк – заступник директора Інституту мистецтв професор кафедри духових та ударних інструментів Інституту мистецтв; Віктор Ковальчук – художній керівник етнокультурного центру "Веснянка" Палацу дітей та молоді; Андрій Пастушенко – професор кафедри хорового диригування РДГУ, композитор, поет, хормейстер, збирач пісенного фольклору.

 

З вітальним словом вийшли на сцену й учні Раїси Володимирівни різних поколінь, колеги, друзі й просто шанувальники, дехто приїхав здалека –  і навіть з рідного села Раїси Цапун Будичани, що на Житомирщині. Привітали «Джерело» і його керівницю й бібліотекарі Рівненської обласної наукової бібліотеки.

 

Особливо теплі вітання звучали від колег з кафедри та від фольклорних колективів Інституту мистецтв – «Горина» (керівник Людмила Вострікова) та «Волиняни» (керівник Людмила Гапон).

 

Допомогла в акомпануванні українського романсу Валентина Слуквіна, рівненська виконавиця власних пісень

 

Тож глядач мав нагоду порівняти виконавство кількох дуже гарних і професійних фольклорних колективів, які відтворюють певні стилі народного виконавства. І коли «Джерело», «Горина» та «Волиняни» демонстрували виконавські традиції рівненського Полісся та Волині, які рівнянам звичні, бо ці колективи ми частіше чуємо, – то «Кралиця» натомість демонструвала пісні центральної й східної України і стиль виконавства таки суттєво відрізняється від волинсько-поліського. Зачаровувало це виконавство не тільки сильними й красивими молодими голосами, але й дуже органічним поєднанням цих голосів у народному багатоголоссі.

 

На сцені усі три фольклорні колективи Рівненського Інституту мистецтв - "Джерело", "Горина", "Волиняни" 

 

На завершення вкраплю до сказаного побажання: як на мене, то такі свята вочевидь могли б стати подією не тільки для Інституту мистецтв, але й для усього міста Рівне. І пора виносити їх поза вузькі межі актової зали Інституту мистецтв, щоб якомога більше рівнян з родинами та дітьми могли б насолодитися неперевершеним виконанням народної пісні й долучитися до багатовікової культури, носіїв якої вже майже не лишилося.

А виплеканий таким майстром співу як Раїса Цапун колектив треба усіляко підтримувати та сприяти в організації подібних свят.

 

Насамкінець - фото на пам'ять

 

Ще шкода, що Інститут мистецтв щороку скорочує набори на цю спеціальність, фольклорні колективи меншають і від того втрачає не тільки навчальний заклад культури – втрачаємо ми усі.

 

Людмила МАРЧУК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews