7 рецептів куті на Різдвяний Святвечір
Опубліковано : Степан Ромашкін
Фото з відкритих джерел
Кутя — приготована з цілих зерен пшениці з додаванням меду або з рису з родзинками, ритуальна каша, яка була обов’язковою стравою напередодні святочних свят: Нового року, Різдва, Водохреща, в батьківські дні і в дні, коли поминали померлих.
Кутю прийнято варити напередодні свят, отчого кожна отримала свою назву: напередодні Нового року — Багата кутя, перед Різдвом — Бідна кутя, перед Хрещенням Голодна (Водяна) кутя та Поминальна кутя.
Рецепт голодної Куті
За церковним статутом в день Хрещення віруючі постять і не куштують ніякої їжі до освячення води. Дозволяються тільки страви з варених круп, кутя та сочиво.
Інгредієнти:
- 1 стакан рису
- 2 склянки води
- Ізюм
- сіль
- Сухофрукти — за бажанням
- 2 столові ложки меду або цукру
Як приготувати Кутю голодну:
Зваріть рисову кашу на воді, посоліть за смаком. Макові зерна залийте невеликою кількістю води, зваріть до готовності, потовчіть. Все змішайте, додайте мед або цукор за смаком. Можете всипати попередньо замочені в окропі і подрібнені сухофрукти, перемішайте.
Кутя (сочиво) з пшениці
Інгредієнти:
- 1 стакан зерен пшениці
- 100 гр. очищених волоських горіхів
- 100 гр. маку
- Цукор — за смаком
- 1-3 ст. ложка меду
Як приготувати Кутю (сочиво) з пшениці:
Якщо ви хочете спробувати зробити сочиво за старовинною технологією, почніть з очищень зерен пшениці від лушпиння. Для цього, приготуйте дерев’яну ступу, дерев’яний товкач і візьміть неочищені зерна пшениці. Зітреш зерна в ступі товкачем, підливаючи потроху періодично теплу воду, щоб відокремилася лушпиння від пшениці. Потім промийте і просійте пшеницю, щоб видалити лушпиння. З очищених зерен зваріть звичайну пшеничну розсипчасту кашу на воді, охолодіть.
Окремо розітріть мак до утворення макового молочка, додайте туди мед або цукор, всі інгредієнти ретельно перемішайте і змішайте з пшеницею. Потім додайте дрібно порізані або стовчене зерна волоських горіхів.
Можна приготувати сочиво з рису, але тоді рис варіть за спеціальною технологією.
Кутя (сочиво) з рису
Інгредієнти:
- 1 стакан рису
- 1,5 склянки окропу
Як приготувати Кутю (сочиво) з рису:
Рис залийте окропом, щільно накрийте каструлю кришкою, варіть на сильному вогні — 3 хвилини, на середньому вогні — 6 хвилин і ще 3 хвилини — на маленькому вогні. Наступні 12 хвилин кришку не відкривайте, щоб рис настоявся на пару. У сочиво, приготоване з рису, додайте таку ж кількість інгредієнтів, як в сочиво, приготоване з пшениці. Покладіть в рисову кутю родзинки. Спочатку ретельно родзинки перебирайте, запарюйте в гарячій воді на 5-10 хвилин, потім обсушіть і змішайте з кашею. В якості підсолоджувача краще всього використовувати мед.
Кутя бідна з пшениці
Інгредієнти:
- 1 стакан зерен очищеної пшениці ( або пшеничної крупи)
- Мед — 2 столові ложки
Як приготувати Кутю Бідну:
Пшеницю залийте холодною водою, варіть до розм’якшення і відкиньте на друшляк. Мед розведіть водою 1:2 і цією сумішшю (ситого) залийте пшеницю, поставте на слабкий вогонь, доведіть до кипіння і охолодіть.
Кутя різдвяна
У ніч перед Різдвом варять кутю, святять її в церкві і діти несуть її своїм хрещеним. В даний час в Різдвяні традиції входить частування кутею сусідів, знайомих, друзів і родичів, за що господарі, покуштувавши кутю, обдаровують всіх частуваннями. Різдвяна кутя символізує, що, чим більше до тебе прийде людей і принесе кутю, тим багатшим буде рік у твоїй родині.
Інгредієнти:
- 1 стакан очищеної пшениці
- Цукерки льодяникові — на ваш смак
- Компот домашній з невеликими ягодами
- Ізюм 0,5 пакета
- Мед 1-2 столові ложки
- цукати
Як приготувати Кутю Різдвяну:
Для такої куті купіть саме очищену пшеницю — Горновка, в крайньому випадку, використайте пшеничну крупу або рис.
Пшеницю добре промийте, залийте холодною водою і варіть до готовності. Можете зробити рідку кутю (саме з такою кутею діти ходять в гості ) або у вигляді каші ( а така ставиться на стіл).
Візьміть будь-який солодкий компот, з невеликими фруктами (вишнею, полуницею), змішайте його з готовою пшеничною кашею, щоб вийшла рідка маса. Додайте туди дрібно нарубані льодяникові цукерки і мед. Я ще додаю туди шматочки дрібно порізаних цукатів. Виходить кутя — пальчики оближеш.
Точно також можна зробити пшеничну або рисову кутю без компоту. Зробіть кутю, як описано вище, але не додавайте рідину від компоту. Ізюм замочіть на 10 хвилин у гарячій воді, обсушити, все змішайте. Таку кутю викладіть на блюдо і обов’язково красиво прикрасьте мармеладом, льодяниками, можна навіть шматочками шоколаду.
Кутя багата
Інгредієнти:
- 4 склянки пшениці
- 0,4 склянки маку
- 0,4 склянки цукру
- 0,5 склянки родзинок
- 0,5 склянки кураги
- Будь-які горіхи — за бажанням
- Коньяк — за смаком
- Мед — за смаком
Спосіб приготування:
Пшеницю відваріть до готовності. Мак замочіть на 10 хвилин у гарячій воді, потім процідіть і розітріть з цукром. В окремому посуді замочіть в гарячій воді родзинки і курагу на 20 хвилин. Потім сухофрукти обсушити, поріжте і змішайте з пшеницею, маком і горіхами. Додайте в кутю мед і трохи коньяку за смаком.
Кутя поминальна
Інгредієнти:
- 2 склянки води
- 1 стакан рису
- Ізюм — за смаком
- Сіль — за смаком
- 2 столові ложки меду або цукру
- мармеладні цукерки
Як приготувати Кутю поминальну:
Рис промийте, зваріть розсипчасту кашу на воді. Додайте за смаком сіль, цукор або мед. Ізюм промийте, запарте на 5-10 хвилин у гарячій воді, обсушити, змішайте з рисом. Викладіть на блюдо гіркою, красиво прикрасьте мармеладними цукерками.
Джерело: http://ikiev.ua