Сидорук Анатолій

Сидорук Анатолій

помічник-консультант Народного Депутата України

Анатолій Сидорук: "Мародери з великої влади"

04.04.2017 17:23   Джерело: RvNews
Автор : Сидорук Анатолій

Бувають бандити з великої дороги, а в нас гірша напасть – мародери з великої влади. Днями вони знову проявили себе, коли запровадили нові побори на користь олігархів.

Українська влада вдає із себе віртуозного мага, фокуси якого ніби ніщо інше як спритність рук і ніякого шахрайства. Так, за благо для людей видає запровадження з 1 квітня абонплати за газ ще зовсім молодий, але вправний «ілюзіоніст» – голова Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, Дмитро Вовк. Той самий очільник Нацкомісії (подейкують, протеже Президента), який запропонував формулу ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс», у результаті чого українці нині переплачують доморощеним олігархам тисячу гривень на кожній тонні так званого чорного золота. Тепер Дмитро Вовк запевняє, що розподіл платежів за газ і газопостачання відкриває для населення небачені досі можливості здешевлення ціни на блакитне паливо.

Слухаючи маячню голови Нацкомісії, який серед переваг нововведення називає надання права кожній людині самостійно визначатися з постачальником газу, мимоволі задаюся питанням: «Чи цей Вовк – несповна розуму, чи усіх нас за дурнів має». Як, скажіть, людина, яка живе на п’ятому чи сьомому поверсі багатоквартирного будинку, може сама собі обирати постачальника газу? В ніякі рамки здорового глузду не вписуються аргументи очільника Нацкомісії, який оплату за так зване під’єднання до газової труби (байдуже: споживаєте ви газ чи ні, а близько 90 гривень у місяць віддай) ототожнює з розрахунком за оренду квартири, за яку мусите заплатити, поїхавши, скажімо, на два тижні у відпустку. Але ж не плутайте грішне зі святим – орендаря квартири з малозабезпеченими родинами, які мають платити абонплату в повному обсязі (бо субсидії передбачені лише на газ, а на газопостачання не поширюються). Що вже казати про дачників, які, як правило, використовують мізерні обсяги газу, а платити мусять по повній?

Не менш безглуздими виглядають закиди нардепа від Блоку Петра Порошенка Ірини Луценко на адресу противників запровадження абонплати на газ, які, з її слів, відстоюють інтереси російських газових олігархів. Зачекайте! Про яких російських товстосумів мова, коли наш уряд повсюди вихваляється, що Україна в нинішньому опалювальному сезоні повністю відмовилася від російського газу? Отож, треба говорити про місцевих олігархів (Ахметова, Фірташа, Льовочкіна та їм подібних), які прихватизували облгази і за підтримки провладної більшості далі наживаються на українцях. Лукавлять можновладці, коли запевняють, що Україна переймає європейський досвід. Бо на Заході абонементну плату беруть за те, що у випадку, якщо ви хочете отримати послуги, то газопостачальна компанія за свої гроші виготовляє проект газопостачання будинку, робить розводку, встановлює лічильник і надалі обслуговує об’єкт. А що зробили наші компанії? Прибрали до рук газові магістралі, зведені за кошти держави (наші з вами податки) чи людей, які в наших селах складалися на прокладання газопроводів. Може, вони за свої кошти підвели труби до сотень тисяч приватних будинків українців чи хоча б поставили в оселях лічильники? Ні, прийшли на готове, сіли на трубу і качають надприбутки.

Все, досить олігархам вичавлювати з простолюду останні соки. Обласний Рух «Справедливість» вимагає від Президента України, уряду та парламенту зупинити геноцид українського народу. Населення України, понад 80 відсотків якого, за оцінками експертів ООН, існує за межею бідності, більше не в силі тягнути на своїх плечах тягар житлово-комунальних тарифів. При стрімкому падінні життєвого рівня українців тільки за останні три роки ціна на газ зросла у 8,6 разу, опалення – в 5 разів (у тому числі на 88% торік), електроенергію – в 3 рази (60% у 2016 році). За даними аналітиків, кожна українська родина витрачає нині на оплату комунальних послуг 57 відсотків від заробітків, коли, наприклад, у Німеччині та Великобританії цей показник становить 10 процентів, в Австрії – 11, Іспанії – 17, Угорщині – 22. Та найбільше тривожить те, що на подорожчанні енергоресурсів і комуналки паразитують олігархи, які виводять свої надприбутки в офшорні зони. За різними оцінками, в період з 1991 року з України в офшори виведено капітал на суму 148 мільярдів доларів, а щорічні офшорні втрати нашої держави сягають 11-12 мільярдів доларів.

Зважаючи на всі ці обставини, Рух «Справедливість» вимагає негайної відміни рішення НКРЕ про введення абонементної плати за газ, яка є нічим іншим як здирництвом на користь газових магнатів в особі Фірташа, Льовочкіна, Ахметова та інших олігархів. Ми категорично наполягаємо на перегляді тарифів на газ, електроенергію і теплопостачання, які вважаємо необґрунтовано завищеними. Рух «Справедливість» – за чесні і справедливі тарифи!

 

Анатолій СИДОРУК,

керівник рівненського обласного осередку Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews