Микола Антонюк

Бути чи не бути подвійному громадянству в Україні?

Черговий раз хочеться підняти актуальне питання сьогодення - узаконення подвійного громадянства в Україні. Не слід замовчувати, що значна частина наших співвітчизників, у т.ч. можновладців, політиків, бізнесменів, мають по два, а то і три паспорти інших держав – Російської Федерації, Польщі, Угорщини тощо.

02.05.2017 14:09   Джерело: RvNews
Автор : Микола Антонюк

Хотілося б зупинитись на одному конкретному напрямку –Угорщині. Як відомо, 30 березня 2017 року відбулася зустріч Президента України з представниками Угорщини, які запропонували укласти двосторонню угоду про подвійне громадянство для етнічних угорців в Україні.

 

Потрібно наголосити, що політика Угорщини характеризується проросійською орієнтацією, а її керівники неодноразово висловлювали свою підтримку Росії й виступали за скасування санкцій проти неї. Міністр закордонних справ Петер Сіярто, який заявляв про те, що «його країна виступає за налагодження близьких відносин з Росією», під час зустрічі з українськими політиками наголосив: «Подвійне громадянство – це абсолютно європейський феномен. Тому наша позиція полягає в тому, що в Європі ви не повинні нікого карати тому, що громадянин знаходиться в громадянстві країни- члена ЄС і країни, що не є членом Європейського Союзу».

 

 

Відповідно до статистичних даних, близько 30-40% жителів Закарпаття перебувають у групі ризику, оскільки мають паспорти інших держав, більшість з яких - угорські. Якщо офіційно надати їм повноцінне право на подвійне громадянство, то ситуація може загостритися.

 

Такі події, зрозуміло, стануть вигідними для Угорщини. Адже із кожним разом керівництво Угорщини, яке, нібито, нейтрально ставиться до України, робить кроки в напрямку висування подальших територіальних претензій до нашої держави.

 

За останні півтора місяці в українсько-угорських відносинах відбулося особливе пожвавлення у спілкуванні на тему самовизначення українських угорців, зокрема щодо їхнього права на автономію та подвійне громадянство. Той же Петер Сіярто, який неодноразово проявляв себе ситуативним Путінським союзником, заручившись підтримкою угорців Закарпаття, зможе змінити політичний вектор цього регіону. Крім цього, державний секретар Міністерства людських ресурсів Угорщини Міклош Шолтес також неодноразово наголошував, що на даний час питання освіти, використання рідної мови та отримання подвійного громадянства угорців Закарпаття перебувають на першому місці в порядку денному.

 

 

Слід зазначити, що на початку березня П. Порошенко подав до парламенту  законопроект «Про громадянство», спрямований на заборону біпатриду. Тому, якщо ці зміни будуть прийняті, підписання угоди про можливість отримання подвійного громадянства для етнічних угорців в Україні взагалі буде абсурдним та недоцільним й сотні тисяч мешканців Західної України одного дня перетворяться на порушників.

 

Тому, неприкрита позиція Угорщини дає підстави стверджувати, що проросійська орієнтованість угорських політиків лише нашкодить Україні та призведе до територіальних непорозумінь й загострить суспільно-політичну обстановку.

 

Зрозуміло, що Росія не втрачає часу та всіляко намагається дестабілізувати ситуацію у всіх областях України,у т.ч. руками політиків сусідніх держав, використовуючи етнічний та територіальні фактори (угорський, польський «східних кресів» та інші).

 

Отже, можна зробити висновок, що Україна, перебуваючи в стані війни з Росією, поки не готова до таких «європейських» реформ, адже наявність подвійного громадянства є абсолютно недопустимим і ризикованим для нашої територіальної цілісності та незалежності. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews