Роман Куць

Роман Куць

стоматологія, стоматолог-ортопед, клініка

Дентальні імплантати - титан

27.06.2015 10:54   Джерело: TeNews
Автор : Роман Куць

Великий відсоток дентальних імплантатів виготовлені з титану або титанового сплаву. Комерційно чистий титан, також відомий як CP-титану (Commercial pure Titanium) , становить близько 99% титану і містить менше 1% сторонніх елементів. По вмісту сторонніх елементів титан поділяється на чотири класи.

 

Чистий титан класу 1 складається з чистого титану та містить максимум 0,15% заліза і 0,12% кисню, чистий титану класу 2 містить до 0,2% заліза і кисню, клас 3 відповідно містить не більше 0,25% заліза і кисню та чистий титан класу 4 містить максимум 0,3% заліза і 0,35% кисню. Крім того, всі чотири класи чистого титану також містять до 0,05% азоту, 0,06% вуглецю і 0,013% водню .

 

Механічні властивості титану змінюються з включенням вищевказаних сторонніх елементів, особливо кисню. З 1 до 4 класу збільшується міцність та модуль еластичності титану. Також можливе додавання інших елементів до чистого титану , таких як ванадій та ніобій . При додаванні алюмінію (6%) і ванадію (4%) у чистий титан утворюється сплав титану Ti-6Al-4V або Ti-6Al-4V (ELI) ,який використовується для виготовлення імплантатів або частин імплантатів . Вищезгаданий титановий сплав Ti-6Al-4V називається по ASTM (American Society for Testing and Materials) титан класу 5 (Grade 5).

 

Эдиний недолік цього сплаву - не досліджена цитотоксичність та канцерогенність ванадію. Альтернатива ванадію може бути ніобій (Niobium) - ми отримуємо сплав Ti-6Al-7Nb. Ніобій вважається біосумісним та показує меньший корозійний потенціал ніж ванадій. Недостатком є складніша оборбка сплаву , що збільшує вартість виробництва.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews