Степан Ромашкін

Степан Ромашкін

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

“Дванадцять днів на редутах: що показала блокада?” – сповідь учасника

15.03.2017 11:00   Джерело: RvNews
Автор : Степан Ромашкін

Волонтер, активний учасник Майдану, доброволець батальйону "Збруч"  активіст Володимир Золотий побував у зоні  «Блокади Донбасу», аби підтримати її учасників і своїх побратимів. Повернувшись на рідну Тернопільщину, чоловік вирішив поділитися своїми враженнями з українцями. Далі – від першої особи.

 

«Найперше питання, яке мене тривожить і з чого почну розповідь: чому українці платять по тарифу «Роттердам+», якщо наші ТЕЦ працюють на дешевому вугіллі з Донбасу?

 

Коли ще на початку лютого почалася блокада вугілля з окупованих територій, я деякий час приглядався, де правда, потім зібрав необхідні речі в рюкзак, купив квиток до Києва, а там – до Лисичанська. До Бахмута я добрався на другий день ввечері.

 

Біля залізничної станції стояло два намети, в них тіснилося біля 60 бійців, біля наметів висіли прапори: синьо-жовті, малиново-чорні, батальйонів «Донбас», «Азов», «Правий сектор», «Айдар», «Торнадо». Вранці до нас приходили місцеві жителі, приносили теплі речі, медикаменти, продукти, пропонували послуги автотранспортом. Один місцевий житель погодився за власні кошти відвезти нас, групу бійців з 7 добровольців, на редут станції Кривий Торець.

 

По дорозі нас кілька разів зупиняла поліція, переважно вони доброзичливо до нас ставилися й казали на прощання: «Хлопці, не здавайтеся!». Але були й такі, що намагалися усіляко перешкодити нашому приїзду. Хочу, розповісти про ставлення до добровольців служби ВСП у Києві. 27 лютого 2017 року о 21.00 на вокзалі в столиці, в залі очікування до мене підійшов військовий патруль. Сказав показати документи, чим я засвідчив свою особу і  пройти з ними в комендатуру. Там начальник ВСП дав команду обшукати особисті речі, викласти все на стіл, зняти ремінь, а потім дав ніж, щоб я зрізав шеврони з військового одягу. На що я запротестував і сказав пояснити, де я знаходжуся, чи не на вокзалі Донецька? Але він погрозив мені затриманням на 3 доби і сам зрізав шеврони, а потім сказав: "Спасібо, ви свободни". Коли я запропонував написати пояснення, то він просто розвернувся і пішов.

 

Я написав заяву про цей випадок, показував депутатам на редутах, вони просто не повірили в таке. Ось, яку подяку ми заслужили в цієї влади, яка люто ненавидить патріотів-добровольців!

 

Місцеве населення підтримує блокаду, хоча й боїться. Кажуть, що багато з тих, хто підтримував Путіна, так звані «ЛНР» і «ДНР», тепер перейшли в партію БПП «Солідарність». Бійці, які пройшли Іловайський, Дебальцевський котли, Донецький аеропорт приїздять на редути з косами, бензопилами. Мені це нагадує Холодноярську республіку.

 

На редутах сухий закон. Ніхто нікому нічого не обіцяє і не платить. Там дуже добра атмосфера, всі один одного чудово розуміють. Там немає страху. Всі розуміють, що роблять добру справу для України і українців. Блокада показала патріотів, які з числа перших добровольців пішли на фронт і намагаються тепер захистити державу від корупції та олігархічних кланів, які знаходяться на вищих щаблях влади й різними способами намагаються ввести народ в оману, спровокувати проти блокади. «Хрещеним батьком» окупаційного Донбасу є Р. Ахметов. Практично всі його підприємства, які там знаходяться, дивним чином уціліли й безперебійно продовжують своє виробництво. Для того, щоб випустити наших полонених, потрібно лише його бажання, а також наших можновладців.

 

До нас на редути регулярно приїжджають представники ОБСЄ, спілкуються з нами й готові допомогти в разі застосування тітушками до блокувальників силових методів. У блокувальників конкретні вимоги: щоб наша влада прийняла Закон «Про окуповані території», щоб звільнили українських полонених, які вже три роки знаходяться в неволі і припинили торгівлю на крові.

 

Бійці редутів дякують усім волонтерам, які допомагають їм. А нашим землякам особлива подяка, зокрема підприємцю і волонтеру Валерію Кукурудзяку, який першим поцікавився в нас: чи потрібна допомога й надіслав кошти.

 

Я пробув на редуті 12 днів і поїду знову, щоб зробити ротацію і підтримати побратимів!»

 

І в той день, коли ця сповідь була викладена на папері, редут почали штурмувати КОРД та СБУ.

 

«У суботу, 11 березня 2017 року, я повернувся з Редуту №3 ім. Добровольців 16-го батальйону, що розташований на станції Щербинівка (у Кривому Торці). Бійці залишилися в гарному настрої в очікуванні ротації своїх побратимів і я залишив їх з надією повернутися після ротації. Але вчора я побачив в інтернеті побиття моїх побратимів на редуті. Я зробив висновок: це - цинічна, підла, боягузлива влада! Окрім силового застосування цих покидьків, які БТРами руйнували редут блокувальників, ламали прапори бойових підрозділів, державну символіку, розтягували особисті речі бійців, набивали кишені цукерками і сигаретами, били, безпощадно, ламали бійців, які першими стали на захист цілісності України і українського народу, вона більше нічого не може. 

 

Не вірю, що наші бійці могли спровокувати цих нелюдів на побиття, так як ми готові були оборонятися від тітушок бензопилами  та ін. інструментами, а на випадок нападу силовиків тільки переговорним процесом, - ми планували пояснити ціль свого перебування тут. Ніякої зброї (окрім зареєстрованої), детонаторів, пороху в нас не було, це жорстко контролювалося. А цей розгін добровольців породжує ненависть і гнів суспільства, як до президента, так і до його поплічників, і об'єднує патріотів  до рішучих дій проти ненажерливої влади, яка на крові Майдану прийшла до влади, та нічим не відрізняється від влади Якуковича, а проводить геноцид нації і винищує українських патріотів!

 

Напевно, що діє по сценарію Кремля... »


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews