Микола Шиманський

Микола Шиманський

блогер, журналіст, RV-NEWS

І знову про корупцію: НБУ, НАДРА БАНКта ФГВФО

18.11.2015 22:46   Джерело: RvNews
Автор : Микола Шиманський

Фото з відкритих джерел

популярне


«Повна незалежність можлива тільки при умові економічної незалежності»

У вересні 2015 року директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб(ФГВФО) Костянтин Ворушилін розповів, що Фонд гарантування розраховує отримати на баланс все майно проблемних банків. Таким чином мав намір вирішити грошову проблему з метою прискорення виплати громадянам-вкладникам, які постраждали від банкрутства банків.

Одночасно останній звернув увагу, що неплатоспроможні банки, ще до введення тимчасових адміністрацій залучали грошові кошти у вигляді кредитів Національного банку України(НБУ) і, станом на 25 вересня 2015 року, загальна сума боргу  склала 45 мільярдів 970 мільйонів гривень. Як наслідок, тимчасовому адміністратору не було що продавати, для розрахунку з вкладниками банку, так як всі кошти перераховувались до НБУ на погашення рефінансування.

Відповідно до інформаційного повідомлення газети «Вести» ФГВФО не зміг домовитись з Нацбанком України про передачу заставних активів  банків-боржників НБУ, які не погасили  своєчасно йому кошті виділені на їх рефінансування.

Згідно до повідомлення видання «Вести» Національний банк України телеграмою №12-00020/80738 зобов’язав тимчасових адміністраторів повернути заставне майно та виручені кошти  за їх реалізацію до НБУ. Одночасно зобов’язано їх до 5 листопада 2015 року скерувати детальний звіт про все наявне заставне майно банків, в тому числі те, яке вже продано з прилюдних торгів так і те що, залишилось на балансі збанкрутілих фінансово-банківських установ.

Сьогодні фінансова система України перевернута з ніг на голову. Держава здійснює шалені зовнішні та внутрішні запозичення грошових коштів, для того, щоб у борг передати їх приватним бізнес структурам – приватним фінансово-банківським установам. В свою чергу останні беруть кошти в борг у держави  однак, не кредитують комерційну діяльність. На вказані запозичення у держави, фінансово-банківські установи скуповують іноземну валюту, а держава знову таки бере запозичення за кордоном, з метою поповнення валютних резервів. Отримати кредит в банку, аналогічно як забрати депозит із банку – це практично неможливо. Успішним вважається той банкір, який може отримати державне фінансування.

В даний час українські банкіри, мають надію на припинення війни, економічне диво – зростання економіки та коротку пам’ять громадян України. Якщо про закінчення війни майже нічого не зрозуміло, то  з пам’яттю громадян України все в порядку.

На часі ряд запитань .

По-перше. Коли почнеться відновлення української банківської системи?

По-друге. Коли та з чого  почалася банківська криза в умовах сьогодення?

По-третє. Що необхідно зробити, щоб фінансова криза більше не повторилась на теренах нашої держави?

Конкретної відповіді на дані запитання у Президента та Уряду України немає.

ЧОМУ???

На мою думку, тому що наша держава наскрізь оповита корупцією.

22

Перша причина, це те що держава хаотично проводить політику рекапіталізації банків. Це ганебне явище мало місце у період 2002-2010 років, однак держава жодних висновків не зробила. Вказаний метод був малоефективний. По діяльності деяких тимчасових адміністрацій були порушені кримінальні справи, так як вартість «лікування» фінансової установи була більшою від їх зобов’язань на час виникнення проблеми.  Висновки зроблені не були.

Друга причина, це часткова бездіяльність правоохоронних органів та службова недбалість влади, в тому числі Національного банку України, що привела, до політики «РОЗІКРАСТИ КОШТИ БАНКУ та ВТІКТИ».

Започаткували, цей вид «ЗЛОЧИННОГО БІЗНЕСУ» в 2008 році  співвласники комерційного банку «Надра» брати ВАДИМ та ІЛЛЯ СЕГАЛ та управляючий Ігор ГІЛЕНКО, які  шляхом привласнення із суми рекапіталізації банку 7 мільярдів 100 мільйонів гривень НБУ банально просто вкрали 6 мільярдів 400 мільйонів гривень. Без будь-яких перешкод зазначені фігуранти кримінальних справ брати Вадим і Ілля СЕГАЛ та Ігор ГІЛЕНКО покинули територію України, а Росія не має бажання їх видавати, як і влада України їх розшуковувати.

Третя причина, це повна безвідповідальність, чи навпаки умисні діяння голови НБУ пана Степана Кубів, коли за декілька місяців 2014 року на 38% або 9 мільярдів доларів США зменшилась кількість депозитів у іноземній валюті та на 51 мільярд 300 мільйонів гривень у національній валюти. Лише після цього регулятор заборонив знімати достроково депозити.

Як наслідок злочинної бездіяльності керівництва Національного банку України ми маємо  обвал гривні до 23 гривень за курс долар США. Лише у 2014 році державна підтримка ліквідності банків склала понад 220 мільярдів гривень. Кінця  падінню банківської системи ще не видно.

10 лютого 2009 року, перший раз  постановою Національного банку України  до Надра Банку було введено тимчасову адміністрацію терміном на 1 рік та призначено фізичну особу-незалежного експерта Жуковську Валентину Борисівну. 10 лютого 2010 року НБУ продовжено термін тимчасової адміністрації Надра Банку ще на 1рік.

11 лютого 2011 року постановою Правління НБУ №38 було продовжено термін дії тимчасової адміністрації у Надра Банку на строк, необхідний для завершення капіталізації Комерційного банку «Надра» з метою його фінансового оздоровлення, але не більше ніж до 12.08.2011 року.

Новий власник ПАТ «КБ «Надра», Дмитро Фірташ, покладав великі надії на пані Валентину Жуковську та призначає її  Головою правління банку, в подальшому призначає «Президентом» Черкаського «Азоту». 03 липня 2012 року банк очолює Дмитро Зіньков. Але банк по суті вмирає – стає неплатоспроможним.  

5 лютого 2015 року постановою НБУ від 05.02.2015 року № 83 прийнято рішення «Про віднесення ПАТ «КБ «Надра» до категорії неплатоспроможних», а  виконавча дирекція ФГВФО  ухвалила рішення № 26 про введення з 06.02.2015 року тимчасової адміністрації в банк «Надра» та призначила уповноваженою особою на здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ «КБ «Надра» Стрюкову Ірину Олександрівну.

Як і пані Валентина Жуковська так і пані Ірина Стрюкова, являючись уповноваженою особою на здійснення тимчасової адміністрації  в банку Надра систематично порушували права фізичних та юридичних осіб, кредиторів банка-боржника.

Пані Ірина Стрюкова, взагалі вийшла за межі дозволеного, не виконує основний Закон України – Конституцію України, а саме: ст. 19, 124 Конституції України – не виконує законні рішення суду(рішення № 569/17760/13-ц від 07 листопада 2014 року та інші); статті 15, 20 Закону України «Про звернення громадян»;  ч.5 ст. 49 – не надає інформацію заявникам-кредиторам «Про реєстр акцептованих вимог кредиторів ПАТ «КБ «НАДРА» – протокол № 230/15 від 24 вересня 2015 року; ч.2 ст. 50 – це майно, щодо якого банк є користувачем або зберігачем, повертається його власнику відповідно до закону або договору – Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», крім зазначено вимагає повторно письмово скеровувати звернення до уповноваженої особи та сплачувати по 50 гривень, за отримання відповіді – про виконання зобов’язань банком-боржником перед кредиторами.

ЧОМУ ТАК ВІДБУВАЄТЬСЯ?  

ТОМУ, ЩО Фонд гарантування вкладів фізичних осіб теж під впливом корупції.

3

Як передає УНН, 09 листопада 2015 року, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб створить департамент розслідувань та запобігання корупції, служби внутрішнього аудиту, а також займеться консолідацією процесів фінансової та операційної діяльності – своєї і неплатоспроможних банків,   з посиланням на прес-службу Фонду.

“Також йде робота над створенням департаменту консолідованого продажу та управління активами. Цей підрозділ дасть змогу зосередити прийняття всіх рішень у цій сфері виключно у Фонді. На сьогодні уповноважені особи в неплатоспроможних банках мають досить широку автономію прийняття рішень”, – йдеться у повідомленні.

Підсумовуючи викладене, роблю висновок, що в політиці Національного банку України є досить багато недоліків, які терміново потрібно виправляти. У економічному зростанні нашої держави, основним фактом є грошова політика НБУ. В даний час вона заважає зростанню економіки, так як за рахунок великих відсоткових ставок, не дає можливості залучати кредитні кошти підприємствам, що унеможливлює їх отримання, а без цього економіка зростати не може.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews