Імітація люстрації-2: чому на Рівненщині не люстровано 90 відсотків правоохоронців

05.10.2015 15:10   Джерело: ВСЕ
Опубліковано : Новини Рівненщини

Хочете завалити хорошу справу – доручіть її чиновникам і нелюстрованим правоохоронцям.  У новому законі «Про очищання влади» торік депутати та уряд доручили проводити люстрацію чиновникам, правоохоронцям та податківцям. Журналісти ГО «Антикорупційний моніторинг» дослідили,  як втілюється норма цього закону на Рівненщині. Спочатку ми проаналізували хід люстрації на прикладі державних адміністрацій, а тепер взялися за правоохоронців. Висновки невтішні. За рік перевірка не тільки не проведена в повному обсязі - «люстратори» навіть не змогли обробити половини документів, поданих працівникам силових та фіскальних структур. 90 відсотків їх особового складу або безуспішно чекаю висновків перевірки, або вже отримали заповітний папірчик про свою чистоту перед законом. Скоро вийде так, що з Майданом в області ніхто не боровся, мешканцям краю те все привиділося. 

 

У попередньому матеріалі ми розповідали про сутність нового закону "Про очищення влади" та механізми його імплементації. Не зайвим буде коротко про це нагадати, адже розібратися у хитросплетінні плану перевірок не так просто.

 

Якщо говорити про місцевий рівненських масштаб, то, відповідно до закону, перевіряють міліціонерів, прокурорів, працівників СБУ, суддів, податківців, митників, військових, а також чиновників-керівників місцевих державних інституцій та органів місцевого самоврядування, крім виборних посад. Якщо ж говорити виключно про силовиків і фіскалів, то перевіряти мають представників  начальницького складу органів внутрішніх справ, ДПтС, Держспецзв’язку, Мінфіну, ДФС, податкової міліції, МВС, ДСНС, посадових та службових осіб органів прокуратури України, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Національного банку.

 

Завдяки новому закону, нардепи хотіли відсторонити від влади поплічників двох, на їх думку, злочинних режимів – комуністичного СРСР та владного режиму Януковича. Тому заборона, в першу чергу, стосується тих, котрі не менше одного року обіймали керівні посади  у період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року. Також в органи влади, за новим законом, зась тим, хто був на керівних посадах при «совєтах» як в органах влади, так і компартії. І тим, і іншим, за законом, заборонено обіймати керівні посади впродовж десяти років  - до 2024 року. Ніби виглядає гарно. Але що ми маємо на ділі? Багато правоохоронців і далі працює спокійно під неформальним гаслом «Пережили Януковича – переживемо і Порошенка». Для повного щастя їм лише треба написати заяву на проходження перевірки відповідно до закону  «Про очищення влади» та надати декларацію про доходи.

 

Далі орган влади, в якому він працює, проводить люстрацію сам. Начальник управління видає розпорядження про проходження перевірки його підлеглими та складає графік. Отримані заяви та декларації надсилають у центральний апарат СБУ, ДФС та іноді в Генпрокуратуру чи Міністерство юстиції. Також вони публікуються на сайті відомства. А далі – перевірка. Всі тонкощі реалізації  нового закону виписані у відповідній постанові Кабміну

 

Ми запитали в очільників місцевих силових і фіскальних органів, як проходить перевірка у їх відомствах. Які відповіді ми отримали – читайте далі.

 

Податківці – чисті, як сльоза

 

У головному управлінні Державної фіскальної служби  у Рівненській області  люстрація іде, аж гай шумить. Як повідомив журналістів ГО «Антикорупційний моніторинг» начальник управління Дмитро Зайцев,  станом на 10 вересня пройшли перевірку, відповідно до Закону України “Про очищення влади”, 82 працівники ГУ ДФС У Рівненській області. Провалили перевірку два працівники. Їх звільнили з роботи. Імена? Та легко! Помічник оперуповноваженого відділу активних заходів оперативного управління Головного управління ДФС у Рівненській області Савчук Богдан Анатолійович, помічник оперуповноваженого штабу оперативного управління Державної податкової інспекції у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області Мельничук Андрій Васильович.

 

Поки що все. Ви хотіли більше? Багато хочете. Наберіться терпіння років так на п’ять. А тим часом при кожному поході в податкову пам’ятайте – вас обслуговують люстровані чиновники. І нічого ви їм не зробите.

 

 

Міліція люструється в підпіллі

 

Тим часом у міліції з люстрацією геть сумно. Адже по всьому управлінню МВС у Рівненській області досі немає жодних результатів перевірки. Жодних! Процитую вам відповідь начальника управління забезпечення проведення люстрації МВС України А. Бондарчука:

 

- Перевірки в УМВС України в Рівненській області розпочаті та тривають відповідно до графіків, затверджених наказами УМВС області. Інформація про початок перевірок достовірності відомостей щодо застосування заборон розміщена на офіційному сайті УМВС України в Рівненській області, в розділі «Очищення влади».  Після завершення перевірок повідомлення будуть оприлюднені в порядку, установленому  законодавством. Дякуємо, що не залишаєтесь осторонь питань, які стосуються очищення влади в системі органів внутрішніх справ України.

Приємно, звичайно, що міліція дякує нам. Але краще вона виконувала б свою роботу, раз там ціле управління у справах люстрації створено. Що ж ми з’ясували з інформації, розміщеної на сайтіhttp://www.mvs.gov.ua/mvs/control/rivne/uk/publish/article/132006? В публічному доступі розміщені лише декларації начальника УМВС в Рівненській області та його заступників. І все! Відповідно до графіку проведення перевірок, останніми їх проходити мали в серпні ті працівники, яких не перевіряли під час перебування в інших підрозділах та перепризначили на посади інших підрозділів УМВС до моменту початку проведення такої перевірки. З того часу минув місяць. І що? Глухо!

 

Але, схоже, у міліції люстрація уже не на часі – можна не поспішати. Зараз у них переформатування, переатестації та перехід в поліцію. А закон? Закон - що дишло. Тим більше, що статус учасника АТО автоматично звільняє від проходження люстрації. Скільки працівників МВС на Рівненщині і хто саме отримав такий статус – тема окремого розслідування.

 

У прокурорів звільнили заступників

 

Тим часом люстрацією рівненських прокурорів займається управління роботи з кадрами Департаменту кадрової роботи  та кадровий підрозділ Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України.

 

Згідно з інформаційною відповіддю ГПУ, до вказаного відомства від працівників органів прокуратури Рівненської області надійшло 24 заяви про проведення перевірки, передбаченої у Законі України «Про очищення влади», з деклараціями за минулий рік. На теперішній час (15 вересня 2015 року) перевірка завершена лише щодо одного працівника. За її результатами, встановлено, що до вказаної особи не застосовуються заборони, передбачені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону. Ще щодо одного працівника перевірка припинена у зв’язку із звільненням з органів прокуратури. Щодо решти працівників відповідні перевірки тривають, їх результати будуть оприлюднені в установленому законом порядку.

 

Разом із тим, відповідно до наказу Генерального прокурора України від 23.03.2015, з посади першого заступника прокурора області звільнено Васюка О.Г., відповідно до наказів Генерального прокурора України від 23.10.2014 на підставі п.7-2 ст.36 КЗпП України, звільнено Хомича A.C. та Патрикея В.О. з посад заступників прокурора Рівненської області.

 

З рештою прокурорам зараз тим більше не до люстрації, адже в Україні під керівництвом славних грузинів триває реформа прокуратури з новим набором всіх прокурорів.

 

У СБУ  люстрували одного заступника

 

Ніяк не доходять руки до люстрації власних працівників і в Службі безпеки України у Рівненській області. Тут перевірки тривають ще й досі. Рік минає з часу вступу в дії нового закону…

 

- Перевірку працівників СБ України в Рівненській області, яка в даний час ще триває, проводить Управління роботи з особовим складом СБ України. Відповідну перевірку посадових, службових та військових посадових осіб Управління СБ України в Рівненській області, яка також триває, здійснює підрозділ кадрового забезпечення УСБУ в Рівненській області. На даний час заборону, передбачену частиною третьою статті 1 Закону, застосовано Петренка Віталія Петровича, якого 23.10.2014 звільнено з посади заступника начальника управління, - йдеться у відповіді СБУ на наш запит.

Із працівниками СБУ та ж штука, що й із міліціонерами - статус учасника АТО дає чудовий імунітет від таких надокучливих перевірок. Втім, ми обов’язково поцікавимося, чим закінчилась люстрації в СБУ Рівненщини. Так що продовження теми обов’язково буде.

 

 

Догани за майдан

 

Як же виявити чесних працівників правоохоронних органів? Піти від зворотного. Не секрет, що в органах пресували тих, хто не хотів проводити незаконну діяльність проти Майдану. Таким офіцерам оголошували догани, змушували звільнятися зі служби. Ці випадки мають конкретні прізвища і документи, однак їх керівники правоохоронних органів старанно приховують.

 

Думайте самі, «зрада» це чи «перемога», але в період з 1 жовтня 2013 по 22 лютого 2014 року, жоден працівник прокуратури на Рівненщині дисциплінарних стягнень не отримував. Так проінформували нас у відповіді з обласної прокуратури.

 

Тим часом у міліції дисциплінарних стягнень набагато більше.

 

- У період часу з 01.10.2013 по 22.02.2014 на працівників УМВС України в Рівненській області правами начальників міськрайвідділів області та керівництвом УМВС накладено 341 дисциплінарне стягнення,  зауважень - 80, доган - 109, суворих доган - 76, попереджень про неповну посадову відповідність -  46, звільнень з посади 13, звільнень неповну посадову відповідність з органів внутрішніх справ - 17. У вказаний Вами період працівниками УМВС України в Рівненській області до керівництва УМВС було оскаржено 2 рішення про накладення дисциплінарного стягнення. За вказаними фактами проведено службові розслідування, у ході яких дисциплінарні стягнення у вигляді догани та попередження про неповну посадову відповідність скасовані. До суду оскаржено 16 рішень. За результатами судових розглядів 9 працівників міліції поновлено на службі, 1 дисциплінарне стягнення скасоване та 6 залишено без змін, - йдеться у відповіді начальника управління МВС у Рівненській області Сергія Максимова на наш запит.

 

Працівники СБУ в Рівненській області за період Майдану отримали 20 дисциплінарних стягнень. Кому і за що їх роздавали – службова таємниця.

 

 

Прикметно, що в період з 1 січня 2012 року до 1 січня 2013 року до співробітників Управління СБ України в Рівненській області було застосовано 59 дисциплінарних стягнень, а з 1 березня 2014 року до 1 вересня 2014 року  -  17 дисциплінарних стягнень, у тому числі 1 звільнення з військової служби за службовою невідповідністю. Після Майдану видавати доган стали менше. Чому, можна тільки здогадуватися, адже то секретна інформація.

 

Наше розслідування поки що не має завершення і логічних висновків, адже сам процес люстрації ще триває. Тому не перемикайте. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВСЕ