Олена Медведєва: «На таку незвичну творчість мене надихнув син...»

Рівнянка Олена Медведєва дитяча письменниця. Ще журналіст. Проте стала відомою в Україні – й навіть у світі – завдяки іншій своїй творчості. Дуже незвичній. Аналогів їй напевно немає у цілому світі.

17.04.2017 11:22   Джерело: RvNews
Опубліковано : Анна Лимич

Олена мистецьки підходить до створення книги і є засновницею арт-видавництва «Креативна книга». Її доробок настільки значний, що вже потребує спеціального приміщення. А вже щодо дивовижі, то й не розказати.

Окрім відомих вишиваних фоліантів є в письменниці-майстрині книга бурштинова, є солом’яна, бісерна, вив’язана спицями та мереживна, різьблена на дереві і випалена на дереві, ще фетрова, гербарна, книга-батик, вербова, шкіряна. Ще книга-будинок і книга-криниця, праска-казка і книга-млин…

 

Олена Медведєва

 

Цього року Олена Медведєва стала лауреатом найвищої обласної літературної премії ім. Уласа Самчука за свою нову вишиту книгу «Рівненський буквар». Це змістовний мандрівний путівник, який розкриває незвідані досі таємниці рідного краю, перлини Рівненщини.

 

 

 

Кожна літера алфавіту «Букваря» – це сходинка до пізнання. Книга дихає нашим містом, кличе у подорож розкішними краєвидами, де можна побувати, знайомить з різними підприємствами і установами, а головне заряджає світлим і позитивним настроєм. Хочеться сказати більше: ця книжка – душа нашого краю. Бо усе те, до чого сучасне суспільство стає байдужим, тут відкривається тонко і глибинно.

Така книга недешева. Проте її залюбки купують і читають як рівняни, так і гості нашого міста…

Розмовляємо з Оленою Медведєвою про її незвичну творчість.

 

Олена Медведєва демонструє дітям вишивану "Народну пісню" Івана Франка

 

 – Пані Олено, хто, цікаво, надихнув на таку незвичайну творчість?

 

– Син Андрій. Ще у школі він почав писати казочки, не раз перемагав у літературних конкурсах. Він і відкрив моє серце для такої роботи.

 

– Я знайома і з іншими, створеними Вами креативними книгами. Але ознайомившись з «Букварем», була вражена тим, що побачила. Як же Ви створили таке диво? Тільки вишити нелегко. А Ви створили цю книжку з нуля. Як виник задум і труднощі виникали при роботі?

 

– Я давно мріяла створити щось таке пізнавальне для сімейного читання. І «Рівненський буквар» саме така книга, розрахована на сімейне читання. Батькам зазвичай бракує часу для своїх дітей, а якщо і трапляється вільна хвилина, то вони не знають, як використати її мудро, щоб і зацікавити малих непосид і щось корисне вкласти в їхні голівки. А що ще є кориснішого за знайомство з рідним краєм, із містом, вулицями якого ходиш щодня?

 

А щодо труднощів, то як без цього? Справжні книги ніколи не народжуються легко. Довелося опрацювати глибу інформації, поспілкуватися з чималою кількістю фахівців, аби подати гідний матеріал, що має достатню інформаційну насиченість, новизну, автентичність, а до того ж ще й написати так, щоб легко читалося й сприймалося. А креативність книги передусім у тому, що читач знайомиться з нашим містом з поміччю абетки.

 

До створення «Букваря» долучилося чимало людей. Над дизайном книги на високому професійному рівні працювала технічний редактор Віра Фесянова, гармонійно поєднавши зображення, тексти, внутрішнє і зовнішнє оформлення. А кожну літеру букваря малювали учні з 33-х рівненських шкіл.

 

Сторінка з вишиваного "Кобзаря"

 

– Олено, Ви стали відома в Україні передовсім своїм вишитим книгам. Першим був фоліант – унікально вишита книга «Кобзар» 1840 року, який у 2013 році номінувався на Шевченківську премію. А коли взагалі з’явилася перша креативна книга?

 

– У 2011 році. І відтоді така праця стала моїм життям.

 

Олена Медведєва презентує вишивану "Народну пісню" Івана Франка

 

– Це ж така скрупульозна робота! Вочевидь, займає багато часу і доброї самоорганізації. Як Ви встигаєте стільки зробити?

 

– Стараюся вишивати в день по два десятки рядків. Але фоліанти переважно великі. Можете собі уявити, що вишита книга «Іван Франко. Народна пісня» має висоту 60 см, ширину – 42 см, товщину – 8 см, а вагою – цілих 5 кг! Є і мініатюрні книги, вишиті іноземними мовами (польською і англійською) – Adam Mickiewicz «Oda do Młodości» та «Bible Psalms».

 

Вишивана книга Адама Міцкевича

 

– А скільки взагалі на сьогодні маєте креативних книг? Я знаю, що вони різноманітні й зазвичай спрямовані для дитячої аудиторії.

 

– До того ж, вони вироблені з різних матеріалів, виконані не однаковими техніками. От, приміром, книги для дітей ручної роботи: «Їжачок Сто Голочок» та «Сніжинка-Даринка», бурштинова книжечка «Сон – син Соняха», солом’яна – «Метеликові ножиці», бісерна – «У парі з Ангелом», вив’язана спицями – «В’язана киця», різьблена на дереві – «Легенда про Рівне», мереживна (плетена гачком) – «Руки», фетрова – «Кольорова тінь», гербарна – «Червона гербера», книга-батик – «Доля», вербова – «Живі парасолі», шкіряна – «Абеткове дерево», книга-будинок «Різдвяна зоря», книга-криниця «Два джерела», праска-казка «Старовинна праска», книга-млин «П’ять мішків». А ще випалена на дереві «Сонячна веселка» та «Зимові каруселі», які не мають аналогів в Україні.

 

"Народна пісня" Івана Франка

 

Презентація дітям в'язаної книжки

 

Бурштинова книжка

 

– Боже мій! Це навіть в голові не вкладається, як можна це все зробити! Мабуть, для цих книжок потрібен уже справжній музей?

 

– Звичайно потрібен. Мрію про це. А на разі мої книги тричі експонувалися в Національному музеї книги та друкарства в Києві, двічі в Національному музеї Тараса Шевченка, в будинку-музеї Тараса Шевченка та в Національному музеї декоративно-прикладного мистецтва міста Київ, також двічі – в музеї видатних діячів української культури в Києві.

 

А також протягом двох останніх років – в Музеї книги та друкарства м. Острог. І дотепер там перебуває вишитий Кобзар. Експонувалися мої книги в 2012 році у Президентському фонді «Україна», у багатьох обласних та районних краєзнавчих музеях України, а також на VIII Міжнародному Конгресі україністів у м. Києві.

 

Демонструються креативні книги у вишах, в школах і садках України під час моїх виступів. Саме зараз 22 мої книги їдуть в Дубенський замок, де перебуватимуть півроку.

 

 

– Музей книги і друкарства України за експозицію виставки «Креативної книги» висловив Вам подяку...

 

 – Так. Бережу цей документ для історії.

 

Оце Ви тримаєте її в руках? Що там написано?

 

– Документ поважний: «Висловлюємо щиру і глибоку подяку за надання 24 авторських робіт на виставці «Креативна книга Олени Медведєвої», що відбулася з листопада 2016 по січень 2017 року у Музеї книги і друкарства України.

9 листопада 2016 року, у День української писемності та мови, Вашу виставку оглянули представники Адміністрації Президента України, працівники Київської міської адміністрації, Міністерства культури на чолі з Міністром Євгеном Ніщуком, викладачі Національної Академії державного управління при Президентові України та інших установ і усі мали великі враження. Протягом всього терміну виставка користувалася непересічною увагою відвідувачів, особливо дитячої аудиторії, що засвідчує кількість: 2600 дітей та 1750 дорослих.

 

– Гадаю, Музей книги і друкарства України сподівається й на подальшу співпрацю?

 

– Думаю, що так.

 

– Тож, як на мене, Музей креативної книги Олени Медведєвої має з’явитися у Києві. Хотіли, щоб він був у Софії Київській?

 

– Це було б надзвичайно!

 

– Над чим, якщо не секрет, працюєте нині?

 

 

– Зараз працюю над чотирма Євангеліями зі Святого Письма. Завершую вишивати четверту. Спеціальні скрині для моїх вишитих Євангелій виготовив дубенський різьбяр Андрій Перета. Безмірно йому вдячна, бо те, що він зробив – то високе мистецтво.

 

– Бажаю успіху!

 

Розмовляла Анна Лимич

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews