Юліана Медічі

Юліана Медічі

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

Погладшати від дієти: науковець пояснює, чому це трапляється

Якщо ви саме плануєте сісти на чергову дієту, сподіваючись, що ось ця вже точно допоможе позбутися зайвих кіло – не поспішайте. Кінцевий результат може бути геть протилежним.

17.10.2016 11:28   Джерело: Українська правда
Автор : Юліана Медічі

Аткінс, соковий детокс чи уникання вуглеводів – чи не кожна людина в своєму житті колись пробувала ту чи іншу дієту. Проте нерідко буває так, що єдиним "здобутком" стає відчуття виснаження, а капосний жир - мов пороблено -  ніде так і не дівається. Чому так трапляється, нейробіолог Сандра Аамодт пояснила Healthista.

 

Наш мозок гадає, що ми голодуємо

 

Нам може здаватися, що дієта – це вдала ідея, проте мозок із цим категорично не згоден.

 

Дослідники з Університету Рокфеллера спостерігали за людьми з надлишковою вагою, котрі схудли завдяки спеціальним програмам, проте по їхньому завершенню повернули собі зайві кіло. Як побачили вчені, наслідками голоду в піддослідних може ставати зацикленість на "забороненій" їжі, на піцці, морозиві та чизбургерах, за котрими вони так сумували під час дієти.

 

Дієта – це стрес

 

Рахування калорій, харчові щоденники, пошук низькокалорійних, але водночас більш-менш смачних рецептів, та й саме обмеження калорій у повсякденному харчуванні – усе це стимулює продукування стресових гормонів, та, як результат, може призводити до збільшення ваги.

 

 Дієта - це завжди стрес. Фото olly18/Depositphotos

 

Багато хто гадає, що люди гладшають через брак самоконтролю, але це не так. Деякі психологи розподіляють їдців на два типи: контрольовані та інтуїтивні. Перші ретельно слідкують за тим, що їдять, та думають про наслідки, в той час як другі просто слухають сигнали свого тіла – їдять, коли голодні, та перестають їсти, щойно наїлися.

 

Саме інтуїтивні їдці є менш схильними до ожиріння, їм частіше вдається підтримувати стабільну вагу. Контрольовані ж частіше "зриваються", їдять із емоційних причин або просто тому, що їжа перед ними.

 

Зі слів Аамодт, утворюється замкнене коло: дієта спричиняє стрес, стрес веде до набирання ваги, а це, в свою чергу, до ще більшого стресу.

 

Голоси у нашій голові
 

Саме через них коли ми бачимо рекламу McDonald’s, нам починає страшенно кортіти того біг-мака та картоплі фрі.

 

Лептин – "гормон жиру", "гормон ожиріння", "гормон голоду" продукується жировими клітинами та з кров'ю надходить до мозку. Він повідомляє гіпоталамусу, скільки енергії ми маємо в запасі. В залежності від цього регулюється привабливість та цінність їжі в нашому сприйнятті.

 

Дієти та втрата ваги можуть призводити до скорочення запасу енергії, і нас сильніше тягне попоїсти.

 

Ефект від дієти не триває довго

 

За даними експертів американської програми з лікування розладів харчової поведінки, у 95% випадків люди повертають собі втрачені кіло протягом 1-5 років.

 

Більше того, 15 довгострокових досліджень довели: люди, котрі худнуть на дієтах, мають більше шансів набрати зайву вагу, ніж ті, хто на дієтах не сидів.

 

Коли до "дієтчиків" починають повертатися скинуті кіло, то жирові відкладення в них формуються швидше, ніж збільшуються м'язи.

 

 У 95% випадків люди повертають собі втрачені кіло протягом 1-5 років. Фото piotr_marcinski/Depositphotos

 

Метаболізм бере гору

 

У дитинстві метаболізм дозволяє нам їсти все, що забажається, а в віком він стає нам уже не таким добрим другом. Коли людина виходить на межі так званого "сет-пойнту", своєї стабільної ваги, визначеної мозком та генетикою, метаболізм змінюється таким чином, щоби нас у цьому сет-пойнті втримати.

 

Тобто, якщо вага вашого тіла стає на 10% нижчою від сет-пойнта, ваше тіло спалюватиме на 10-15% менше калорій, ніж спалювало б у сет-пойнті. Себто вам доведеться більше гарувати в спортзалі, щоби "відробити" з'їдене.

 

А ще гірше те, що після схуднення метаболізм може лишатися вповільненим ще 6-7 років, і це – ще одна причина, чому після завершення дієти скинуті кіло повертаються, ще й друзів із собою приводять.

 

Бракне сили волі

 

Більшість людей вважає, що дієта – це протистояння сили волі та спокуси, але все складніше. Адже на боці калорійних смаколиків і наш внутрішній "ваговий термостат", що намагається втримати нас у сет-пойнті, і система винагородження в мозку, котра робить насолоду від їжі ще гострішою.

 

 Коли ми сидимо на дієті, метаболізм уповільнюється. Фото Syda_Productions/Depositphotos

 

Неточність підрахунку калорій

 

Це процес стресовий, проте результат не завжди точний. Цифри, які ми жадібно читаємо на звороті пакунків з продуктами, дуже приблизні. А похибка в якісь 5% у балансі спожитої та витраченої енергії з часом може призвести до суттєвого збільшення ваги.

 

До того ж, виробники часто лукавлять, позиціонуючи свої продукти як низькокалорійні та страшенно здорові й поживні.

 

Скидання та набір ваги може перетворитися на безкінечний цикл

 

Підтримання стабільної ваги може стати проектом у життя завдовжки і для більшості людей - дуже непростим. Дієти здатні давати ефект, проте потім ми можемо тільки те й робити, що "ганяти" туди-сюди одну й ту саму кількість кілограмів, підсумовує нейробіолог.

 

Нагадаємо, активна підтримка та підбадьорювання тих, скинув вагу, насправді може виявитися ведмежою послугою. Що варто казати, а що ні, на цю тему є поради експертів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Українська правда