Прес-конференція учасників театрального арт-проекту «ОСКАР І РОЖЕВА ПАНІ»

22.02.2016 22:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Більшість рівнян вже знає, що сьогодні в музично-драматичному театрі покажуть виставу "Оскар і Рожева Пані". Проте не всі знають, що за годину до вистави організатори даватимуть прес-конференцію, де поділяться мотивами організації події.

 

Дата та час проведення: 23 лютого 2016 року о 18.00

Місце проведення: м. Рівне, Театральна площа, 1, Рівненський обласний український музично-драматичний театр, фонотонний кабінет

 

Прес-конференція відбудеться за годину до показу вистави Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Івана Франка «Оскар і Рожева Пані»
(за мотивами твору сучасного письменника та драматурга Еріка-Емануеля Шмітта)

 

Театральний арт-проект «Оскар і Рожева Пані» – не лише творчий продукт, але й суспільна акція: спроба привернути увагу суспільства до проблем паліативної допомоги тяжко хворим українським дітям. Сюжет твору Шмітта про тяжко хворого хлопчика Оскара та його листи до Бога, на думку Ірми Вітовської, дає змогу сприйняти таку проблему на рівні чуттєвому, емоційному, навіть підсвідомому.

 

Учасники прес-конференції:

 

  • Ірма Вітовська – ініціатор проекту, виконавиця головної ролі у спектаклі (Рожева Пані),
  • Ростислав Держипільський – режисер-постановник, народний артист України, художній керівник Івано-Франківського театру ім. І. Франка,
  • Мирослав Гринишин – режисер та продюсер вистави,
  • Володимир Петрів – народний артист України, художній керівник Рівненського обласного музично-драматичного театру,
  • Вікториія Покоєвчук – начальник управління охорони здоров’я виконавчого комітету Рівненської міської ради
  • Юрій Лазаревич – голова правління Рівненської обласної організації ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», член ПП "Сила Людей"

 

Теми прес-конференції:

 Літературні колізії Е. Е. Шмітта та українські реалії, які змушують говорити про драматизм ситуації стосовно тяжко хворих дітей (17 тис. з яких щороку потребує паліативної допомоги).

  • Пісні гурту «Океан Ельзи», як унікальна художня складова майбутньої вистави.
  • «Оскар», як модель інноваційного арт-проекту, що об’єднує креативних театральних діячів та благодійні фундації з різних міст України.
  • Сучасні європейські технології та авторська анімація, як спроба створення ірреального сценічного світу, у якому живе герой Е. Е. Шмітта.
  • Вперше в сценічній історії «Оскара»: участь українських дітей у виставі за мотивами роману.
  • Арт-проект «Оскар», як старт суспільного руху з метою створення в українських містах дитячих центрів паліативної допомоги.

 

 

 

Про благодійний арт-проект «Оскар і Рожева Пані»

 

Вистава «Оскар і Рожева Пані» розповідає про юних пацієнтів лікарні, які мають тяжкі недуги. Головний герой – хворий на рак 10-річний Оскар. В останні дні життя він спілкується з неуспішною акторкою Ружею...

 

Постановка відомого твору Еріка-Емманюеля Шмітта на сцені Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру поєднала в собі анімацію, пісні Океану Ельзи, танці та навіть уривки телешоу.

 

В «Оскарі і Рожевій Пані» йдеться про складні речі – любов, Бога, смерть, стосунки між батьками і дітьми. Тим не менш, під час показу у залі нерідко звучав сміх. Глядачі не встигали занудитися завдяки динамічному поєднанню анімації, танців, які виконували дорослі актори та діти, уривків із телешоу, знайомих пісень Святослава Вакарчука. А також завдяки яскравій грі Ірми Вітовської та її юних партнерів по сцені (зокрема, роль Оскара виконують його івано-франківські ровесники Влад Балюк і Марко Кирильчук).

 

Проект об’єднав творчі зусилля митців з різних міст та різних театрів. Актриса Ірма Вітовська, режисер Ростислав Держипільський, гурт «Океан Ельзи», художник Андрій Єрмоленко, балетмейстер Ольга Семьошкіна та актори Івано-Франківського театру імені Івана Франка доклали зусилля, аби вистава стала не лише творчою подією, а також приводом до вирішення значущої соціальної проблеми – створення в Україні доступної системи паліативної допомоги для тяжко хворих дітей.

 

Саме в Україні – вперше в історії сценічних інтерпретацій роману Е.-Е.Шмітта – головні ролі у виставі виконують діти, учні івано-франківських театральних студій.

 

Саме в Україні – вперше – твір Е.-Е.Шмітта отримає багатовимірне сценічне рішення: через анімацію, пластику, сучасні технології, документальне відео.

 

Саме в Україні – вперше – емоційна сповідь Шмітта стане поштовхом до створення доступної системи паліативної допомоги для дітей, а кошти від благодійних зборів підуть на створення виїзних служб з надання дитячої паліативної допомоги.

 

Саме в Україні – вперше – «Оскар і Рожева Пані» передбачає поєднання гастрольної, просвітницької та художньої місії у турі найбільшими українськими містами, із залученням політиків, журналістів, суспільних діячів до обговорення проблем доступності дитячої паліативної допомоги.

 

Партнери проекту: Міністерство культури України, КМДА, Київський Національний театр оперети.

 

Ініціатором та головним організатором проекту виступає Івано-Франківський благодійний фонд «Мати Тереза».

 

Реалізація проекту – Івано-Франківський академічний театр імені І. Франка.

 

Проект реалізується за підтримки програмної ініціативи «Громадське Здоров’я» Міжнародного Фонду «Відродження».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews