Референдум у Вараші назаконний

30.11.2016 11:56   Джерело: RvNews
Опубліковано : Степан Ромашкін

Все більше розголосу набуває ситуація навколо проблеми "Вараш-Кузнецовськ". Думками з цього приводу поділилася Іванна Смачило, начальник обласного управління юстиції.

 

-Стосовно намірів проведення референдуму у м. Вараші.
Згідно зі ст. 19 Конституціїї України правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. У свою чергу, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 


Статтею 92 Конституціїї України встановлено, що організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України.
Однак на сьогодні закон, який повинен визначати організацію та порядок проведення місцевого референдуму, відсутній, оскільки Закон України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” згідно з пунктом 4 розділу XIII “Прикінцеві положення” Закону України “Про всеукраїнський референдум” від 6 листопада 2012 року № 5475-VI визнано таким, що втратив чинність.
Відтак підготовка проведення місцевих референдумів на території України можлива лише після прийняття Верховною Радою України, відповідного закону, яким будуть врегульовані всі організаційно-правові механізми реалізації народного волевиявлення в такій формі, як місцевий референдум.
Натомість до законодавчого врегулювання Верховною Радою України проведення місцевих референдумів будь-які спроби їх проведення є незаконними. - зазначила Іванна Смачило.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews