Роман Куць

Роман Куць

стоматологія, стоматолог-ортопед, клініка

Рентген. Рахуємо дозу.

27.10.2014 22:13   Джерело: TeNews
Автор : Роман Куць

Часто бачиш як людина боїться зробити собі прицільну рентгенографію чи КТ  зуба, мотивуючи це тим що, нема бажання лишній раз опромінюватися. І все ніби правильно на перший погляд,але давайте поглянемо на дози опромінення при різних видах рентген діагностики у стоматології і загальні норми.


Яка норма опромінення для звичайної людини в рік? Це в середньому 300-600 Мбер і залежить від країни та регіону ( в цю дозу входить, природний фон, зовнішнє та внутрішнє опромінення, техногенний фон, медичний фон, сонячне та космічне опромінення та ін. ) Нас цікавить саме медичний фон. Для наших умов в середньому доза медичного фону становить 120 Мбер/рік.

Отже, які види рентгенодіагностики найчастіше виконуються у стоматолога :

 

-        прицільна рентгенограма зуба з проекцією на рентгенівську плівку



 

-        прицільна рентгенограма зуба з проекцією на радіовізіограф


 

 

-        ортопанотомограма


 

 

-        3D конусно-променева комп’ютерна томографія ( КТ).

 

 

 

Скільки ж опромінення ми отримуємо ?

1. Прицільний рентгенівський знімок з проекцією на рентгенівську плівку – 0,5 Мбер

2. Прицільний рентгенівський знімок з використанням радіовізіографа (електронний датчик) - 0.1 Мбер

3. Ортопантомограма - 4.5-7,5 Мбер

4. Конуснопроменева комп’ютерна томографія (КТ) - 3,5-5,5 Мбер

 

 

Для порівняння -  переліт на літаку дає дозу опромінення в межах — 0,5—2  Мбер за годину в залежності від рівня сонячної радіації. Злітали в Туреччину на відпочинок і назад – еквівалентно по опроміненню одній комп’ютерній рентгенографії або 30-50 прицільним рентгенам зуба на радіовізограф.

 

Стоматологічні рентген апарати  мають вузький пучок і коротку тривалість випромінювання, тому дози опромінення в стоматології незначні. Також на пацієнта одівається захисний свинцевий рентген фартух.

 

 

На мою думку, боятися  опромінення при рентгендіагностиці не варто, дози опромінення незначні, а інформація, яку отримує лікар, є вкрай важливою для діагностики та лікування пацієнта.

 

Роман Куць,

стоматолог ортопед


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews