У Птичі на Рівненщині храм захопили "воїни" Кирила?

18.12.2015 15:39   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

На Рівненщині в селі Птича - нове загострення в майже річному протистоянні за храм. Приблизно місяць тому в церкві зачинились місцеві жінки і оголосили голодування. Вони, як і більшість селян, хочуть, щоб у церкві служив священик православної церкви Киїського патріархату. Втім перед святом Миколая жінок, схоже, вирішили викинути з церкви. 

- У Птичу знову завезли московських монахів-гастролерів. Багато. П'ятеро прихожан зачинились у храмі, чекають на штурм. Міліції нема, відкликали. Я їду туди. Хто може - підмогніть. 200 чоловік московських тітушок напали на церкву. Виламали двері та окупували її, - пише рівненський волонтер, військовий лікар Юрій Поліщук, який родом з Птичі.

 До храму приїхало близько 200 невідомих людей. Селяни звернулися за допомогою до активістів "Правого сектору". Про це повідомила прес-служба "Правого сектору" Рівненщини.

Як розповів лідер «Правого сектору» Рівненщини Роман Коваль з місця події, у село приїхало кілька автобусів із ченцями Почаївської Лаври, яка належить УПЦ МП. Священнослужителі намагаються захопити церкву, яка вже більше року стоїть опечатана. Між селянами-прихильниками УПЦ КП та приїжджими трапилася бійка. 

— Я попередив поліцію: якщо Московський патріархат не припинить провокації у Птичі, ми будемо відбирати у них усі церкви на Рівненщині,  — додав Роман Коваль у розмові з журналістами видання "Рівне Вечірнє".

Відділ комунікації Головного управління Національної поліції в Рівненській області повідомляє, що протистояння у Птичі Дубенського району ще триває. Як пише "Рівне вечірнє", для забезпечення охорони громадського порядку на місце події виїхали працівники Дубенської поліції. Приїхала у село й велика кількість священиків. За попередньою інформацією, з Почаївської лаври з Тернопільської області. У село приїжджає все більше людей. Їхня орієнтовна кількість вже становить 400 осіб.

Тим часою Юрій Поліщук з місця події заявляє, що поліція затримує не приїжджих нападників, а місцевих селян:

- Такої концентрації сєпарів на квадратний метр в Птичі я ще не бачив. Міліція пакує птичуків. Сєпарам весело. Зррбили хитро: вчора проукраїнських активістів попередили, що в сусідньому селі їм будуть видавати зерно. Селяни зранку поїхали. О 9.00 почалось захоплення. Мєнти мовчки спостерігали. Стоїмо на порозі. Відпустка триває.

Як повідомляє ТСН, в Українську православну церкву Московського патріархату призначили двох емісарів із правами, вищими, ніж у митрополита. Їхнє завдання – завадити переходам вірян від Московського патріарха Кирила до Київського патріарха Філарета. Мало того, мовиться про застосування цими "воїнами" Кирила бойових загонів. Кореспондент ТСН Сергій Гальченко побував у трьох областях і "найгарячіших точках" протистояння. Російська православна церква задіює всі важелі, аби втримати парафії і майно. Кров – уже не дивина. Російська православна армія вже давно стріляє в українців на східному фронті. Але, здається, Московський патріархат вирішив поширити бойовий досвід і на західну Україну. Причина проста. Тут місцеві парафії одна за одною переходять із Московського в Київський патріархат. Тож вище керівництво церкви патріарха Кирила призначило двох спеціальних емісарів із надзвичайними повноваженнями. Подейкують, ці "святі воїни" не тільки перебирають на себе управління західними єпархіями під час приїзду і здатні поставити на місце якого завгодно митрополита, а й можуть направити в регіон спеціальні загони "казаків" і спортивного вигляду семінаристів у будь-яку гарячу точку.

Боротьба за церкву в селі Птича Дубенського району між  парафіями Київського і Московського патріархатів розгорілася наприкінці 2014 року. Конфлікт виник через те, що більшість селян вирішили, що храм, якому понад сто років, і який вони та їх батьки-діди будували, має підпорядковуватися Київському патріархату. Представники ж УПЦ МП були проти цього. Ділили приміщення храму впродовж кількох місяців, а 7 квітня крапку в цій справі поставив суд.

 

Як раніше повідомляли на radiosvoboda.org, в с. Птича була спроба не допустити до богослужіння у місцевому храмі Успіння Пресвятої Богородиці прихильників Київського патріархату. Прибічники  Московського патріархату привезли з навколишніх сіл кілька десятків людей. Вони разом із місцевими прихильниками МП проводили служіння на території церкви і не допускали туди священиків та парафіян. При цьому було багато провокативних моментів та образ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua