У Рівному джаз звучав ще за Хрущова… Про це згадували на творчій зустрічі корифеї рівненського джазу.

А зібрав їх в цей четвер, 4 травня, у залі Рівненського міського будинку культури Олександр Гайдабура – жива легенда рівненської джазової культури, відомий музикант, викладач інституту мистецтв РДГУ. Він – один із засновників відомого оркестру «Полісся», який звучав на численних сценах України.

05.05.2017 14:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Разом із корифеями рівненського джазу учасники зустрічі перенеслися у вже далекі 1950-і роки, коли закладались цеглини майбутнього колективу. Нова музична джазова хвиля народжувалась разом із відкриттям у 1955 році Рівненського музичного училища.

 

 

Це вони, студенти-старшокурсники потяглися до такої цікавої сучасної музики, яка була почута вночі з радіоприймача «Радіо свободи», або прозвучала з телеекрану, куди потрапило американське кіно. Проте таке було рідкістю.

 

Олександр Гайдабура

 

Це була музика, яку чомусь не розуміло компартійне керівництво, назвало буржуазною, а тому ретельно перевіряло репертуар музичних колективів.

 

За словами Олександра Гайдабури, у Рівному джаз прижився легко, бо ще до війни тут у повній мірі жила світова музична культура і її пагінці залишились.

 

Музиканти згадували своїх друзів, з якими пройшли досить наполегливий шлях професійного зростання від перших пробних виступів перед військовими аудиторіями до бурхливих оплесків і всенародного визнання в Україні. Адже естрадний оркестр «Полісся» був одним із перших мистецьких колективів Рівненського міського будинку культури, який одержав звання «Народний».

 

Їх першими сценами, на яких збирались любителі джазу, були танцювальні майданчики – клубу Будівельників, який мав народну назву «Стройка», клубу залізничників ім. 1-го травня (за назвою «Желєзка»), клубу комунальників («Гас»), кіноконцертного залу (тепер МБК) і танцювального майданчика в парку ім. Т. Шевченка («Пательня»).

 

З гумором, з особливим душевним теплом і вдячністю за дружбу й прожиті в оркестрі роки, з щемливою ностальгією про цей час згадували музиканти своє творче життя на концертних підмостках Рівного.

 

Богдан Столярчук тримає в руках фото, яке викликає в його душі ностальгію...

 

Ось вони - перші рівненські джазмени...

 

Богдан Столярчук – відомий музикант, викладач, фольклорист, автор численних книг про історію культури Рівненщини разом із Олександром Гайдабурою доклав зусиль до організації оркестру, а нещодавно вони разом видали книгу «В ритмі рівненського джазу».

 

15 років був незмінним керівником колективу і підняв професійність музикантів на досить високий рівень Володимир Шварцапель. Нині музикант живе в Німеччині і продовжує свою улюблену справу. У залі прозвучав запис його відеозвернення до друзів.

 

Одним із ветеранів джаз-оркестру є також відомий нині музикант, аранжувальник, автор пісень Валерій Безсалов. Він не лише поділився своїми спогадами, а й виконав композицію на саксофоні.

 

Валерій Безсалов

 

А Леонід Кашперський щиро і проникливо, з притаманним йому гумором розповідав про те «колись», як вони молоді й талановиті проводили на сцені більшу частину свого життя, одночасно створюючи свої сім’ї, які вливались в колектив. Поруч батьків зростали їх діти, які здебільшого теж ставали музикантами.

 

Леонід Кашперський

 

Сидиш поруч з музикантами-корифеями й немов відчуваєш іншу епоху, де завжди звучала «жива» музика і «живий» голос, де танцювали під «живу» музику, де ще не знали слово «фанера», «мінусовка», «фонограма»…

 

   

 

  

 

   

 

  

 

 

Їхнє життя – це також музика, постійний видобуток на гора чистого прекрасного звуку, який линув від серця до серця. І своєю музикою вони таки скрашували цей світ.

 

Дякуємо вам, музиканти, за творчу працю, за міцно викладені підвалини рівненського ДЖАЗУ!

 

 

Галина ДАНИЛЬЧУК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews