Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

У Дубні заборонили вуличну торгівлю. На демонтаж МАФів дали місяць

26.05.2017 11:25   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Коли на засідання Дубенської міської ради 3 травня прийшли дрібні підприємці, які займаються торгівлею на вулиці Млинівській зі скаргами, що їм хочуть заборонити торгівлю, міський голова Дубна Василь Антонюк чи то милість проявив, чи то так хотів отримати зайвий вотум народної довіри й любові, – однак відпустив роздратованих людей із миром, сказавши депутатам, що вони ж бо міський бюджет своїми податками годують.

Проте сумнів у правильності дій міського голови виник на цій же сесії. Коли за трибуну вийшов директор комунального підприємства “Ринок” Олексій Козловський з питанням про фінансово-господарську діяльність ринку, то виявилось, що в місті діє чимало об’єктів, облаштованих під постійну торгівлю, проте жодних документів вони не мають та податків у міську казну не сплачують.

Питання про те, кому ж вони сплачують, вочевидь майнуло в думці не в одного депутата, проте питань у тій сесії було так багато та ще й важких земельних, що це питання пропустили. Проте не всі. Знайшлися принципові, які записали це питання в записники для подальшого пропрацювання і так не залишили.

Читайте також

У Дубно відремонтували дорогу: жителі шоковані

І от не минуло й місяця як  питання розміщення на вулицях міста мережі сезонної дрібнороздрібної торгівлі виникло знову. Нічого серйозного. Проте на засіданні виконавчого комітету Дубенської міської ради 18 травня депутати голосно заявили, що об’єкти торгівлі, які працюють без реєстрації й не сплачують у міську казну податки таки є і цьому пора покласти край.
Мова йде про кіоски, так звані МАФи. Такі споруди встановлені на майдані Незалежності поруч з Іконною лавкою та на вул. Героїв УПА, біля залізничної станції. Нагадаємо, що підступалися народні обранці до вирішення цього питання ще ранньою весною.

В березні 2017 року на засіданні постійної комісії з питань регламенту, депутатської етики, законності, діяльності правоохоронних органів та громадських формувань було прийнято рішення щодо заборони стихійної торгівлі по вул. Млинівська та скасування рішення ради від 2008 року про дозвіл (тимчасовий) торгівлі й доручено управлінню економіки і власності міської ради підготувати відповідний проект рішення.

Проте міський голова дозволив стихійним торгівцям продовжувати підприємницьку діяльність у своїх торгових точках, наказавши лишень не займати тієї сторони дороги, де велике скупчення транспорту та звелівши дирекції КП “Ринок” звернути подбати про благоустрій ринку по вул. Сурмичі, 86, а також вжити заходів щодо впорядкування місць для стоянки транспорту на території ринку та по вул. Забрама. 

Проте 18 травня члени виконкому поставили питання стихійної торгівлі руба і таки відмовили торгівцям у наданні дозволів на роздрібну торгівлю у весняно-осінній період 2017 року.

На демонтаж МАФів дали місяць. Якщо торговці не демонтують свої стихійні торгові точки власноруч, то міська рада подасть в суд щодо звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.
До речі, такі судові провадження в Дубно вже мають місце: судяться з міською радою власники кіоску на Стометрівці, де продають хлібобулочні вироби. Суд першої інстанції виніс рішення на користь органу місцевого самоврядування, тож власники кіоску подали апеляцію.

«Я не розумію, – коментував один із членів виконкому, – чому неправильно припаркований автомобіль правоохоронці мають право завантажити на евакуатор та відвезти на штрафмайданчик, а демонтувати кіоск без рішення суд – не можна?»

Відмовили торгувати і приватному підприємцю, що здійснює підприємницьку діяльність на зупинці на майдані Незалежності. Жінка хотіла торгувати морозивом та безалкогольними напоями, але не виконала рішення виконавчого комітету минулого року щодо демонтажу металевої конструкції по закінченню періоду сезонної торгівлі.

Присутній на виконкомі син власниці пояснив, що конструкцію не демонтували тільки через те, що кожного ранку довелось би прибирати від сміття та людських екскрементів ще й інший бік зупинки. Проте чоловік погодився підготувати необхідні документи, аби все було законно.

Виняток щодо розміщення об’єктів сезонної торгівлі дубенські депутати зробили лише для двох підприємців. Це – мобільна кав’ярня неподалік від Будинку дітей і молоді та стіл для продажу косметики на вул. Кирила і Мефодія (біля магазину «Молодіжний»). Торгувати вони зможуть до 1 листопада і з 8 по 22 год.


 На фото: Роздратовані вуличні торгівці прийшли на засідання виконкому 3 травня 2017 р.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews