В облраді розглядали питання про надання надр у користування «ДАК «Українські поліметали»

31.05.2017 11:55   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Вчора, 30 травня на засіданні постійної комісії Рівненської обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи знову розглядали подання Державної служби геології та надр України про погодження надання надр у користування публічному акціонерному товариству «ДАК «Українські поліметали». Про це повідомляє прес-служба облради.

null
Фото прес-служба Рівнеради

Це підприємство готове проводити геологічне дослідження та дослідно-промислову розробку бурштину ділянки «Єльне», що знаходиться у Рокитнівському районі.

Проте, за словами генерального директора «Українських поліметалів» Костянтина Лісничого, частина земель, на котрих компанія планує провести геологічні роботи, вже були порушені внаслідок дій незаконних старателів. Тож компанія зобов’язується після проведення робіт із довидобутку бурштину на таких ділянках, рекультивувати їх та повернути до природнього стану.

Звісно, якщо компанії не дозволять цього зробити, то «місячні» ландшафти так і залишаться і впливатимуть на наш клімат та екологію.

Хто має дозволити? Влада такий дозвіл готова надати вже сьогодні. Питання за місцевою громадою. На засідання екологічної комісії були запрошені представники громад сіл Томашгород (разом із сільським головою) та Єльне. Вони виступили проти надання комісією дозволу надати надра у користування публічному акціонерному товариству «ДАК «Українські поліметали».

Чому проти? Представники громади бояться, що коли віддадуть надра в руки промисловців, то прибуток від видобутку бурштину опиниться також в руках промисловців, а місцеві бюджети від цього нічого не отримають.

Голова комісії обласної ради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Валявка нагадав, що під час минулого засідання комісії, яке відбулося кілька тижнів тому, депутати вже розглядали питання про надання погодження на геологозвідку для «Українських поліметалів» і тоді депутати погодили таке рішення з кількома пересторогами.

null
Володимир Валявка

За цей час представники мали надати документи, які підтверджують той факт, що сто відсотків акцій компанії належать державі та укласти інвестиційні угоди із територіальними громадами, на землях яких мають здійснюватися роботи.

«По суті, саме невиконання останньої частини – укладання угод, – і викликало обурення місцевих мешканців. Незважаючи на те, що ми завжди підтримуємо державні компанії у їх намаганнях законно видобувати бурштин, ми не можемо йти проти волі громади. Тому комісія рекомендує погодити надання дозволу, але за умови підписання інвестиційної угоди та порозуміння з місцевою громадою», – зазначив голова комісії Володимир Валявка.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews