Історико-архітектурний опорний план Рівного є. Презентували перший етап

01.06.2017 11:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Вчора план був представлений на робочій нараді за участю фахівців, ЗМІ та громадськості у залі засідань Рівненського виконкому.

Як відомо, Управління містобудування та архітектури Рівненської міськради замовило у Державного підприємства «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація» виконання робіт по створенню історико-архітектурного опорного плану Рівного ще минулого року.

null
Опорний план Рівного

Потреба в такому серйозному документі назріла давно, адже впродовж багатьох років йде зухвала руйнація наших історичних пам’яток, старовинне місто втрачає свою архітектурну привабливість. Свідомість громадян, їх патріотичні почуття до пам’яті минулого сьогодні стали єдиним дієвим методом протистояння бездумному нищенню нашої культурної спадщини.

null
Архітектор Валентин Дем'янов

У лютому 2016 року небайдужі рівняни підтримали рівненських краєзнавців у їх протесті проти будівництва багатоповерхівки на вул. Толстого поруч із пам’яткою архітектури ХІХ ст. – приміщенням колишньої гімназії. Саме ці події громадського супротиву незаконному будівництву в історичній частині міста і стали відправною точкою, яка спонукала шукати запобіжник тотальному знищенню історичних пам’яток у виготовленні для міста історико-архітектурного опорного плану.

За зверненням управління культури Рівненського міськвиконкому міська рада віднайшла відповідні кошти і замовила виконання опорного плану у львівських фахівців.

Нараду 31 травня провів заступник міського голови Віталій Герман і спершу ознайомив присутніх з умовами договору на виконання плану, поетапністю фінансових розрахунків.

null
Тарас  Максименко

– Ми стояли біля джерел ініціювання цього плану, бо йде незаконна забудова центру міста. Тому ми хочемо мати документ, який би регламентував всі взаємовідносини зацікавлених сторін – і будівельників, і контролюючих органів в цьому питанні. Цей документ має захистити історичний ареал проживання мешканців Рівного, які жили до нас.

Наше місто пам’ятає різні політичні системи, які залишили свій архітектурний і історичний слід. Ми маємо що охороняти, а документа, який мав би юридичну силу, немає досі, – каже Тарас Максименко, начальник управління культури і туризму м. Рівне

null
Лідія Горницька

До Рівного прибули троє спеціалістів, які працюють над планом. Рівнянам доповідала про зроблене Лідія Горницька – керівник АРМ-3, Лауреат державної премії в галузі архітектури. Вона представила розроблені плани міста з виділенням об’єктів і локацій. Розробники користувались планами і картами різних історичних періодів, матеріалами, які надали їм рівненські спеціалісти із відділу охорони культурної спадщини управління культури. Їм належить вияснити ще багато питань, зокрема щодо пам’яток природи (урочище «Сосонки»), районів, що знаходяться на околицях Рівного (Тинне, Золотіїв, Тютьковичі тощо).

Присутні мали питання і зауваження до львівських спеціалістів, а головне – запропонували створити наглядову раду із фахівців (науковців, археологів, архітекторів, художників), яка б допомагала у більш точному і повному охопленні в плані історичних ареалів Рівного.

null
Обговорення плану Рівного

Своїми думками й висновками з присутніми ділився начальник управління культури і туризму м. Рівне Тарас Максименко.

Я сьогодні очікував більшого. Більш конкретної презентації очікував, більш пропрацьованого плану. Попереднім терміном здачі плану стояло 1 червня. Сьогодні 31 травня і дата знову перенесена на середину вересня. Але початок є. З фахівцями ми обговорили саму назву проекту. Це дуже важливо. Бо, як висловився головний обласний архітектор Олександр Карачанський, від назви залежить, чи ми будемо охороняти сам план, чи – зони регулювання забудови, охоронні зони. Ми працювали з археологами, краєзнавцями, художниками і визначили лише по архітектурі 54 об’єкти, які повинні мати статус пам’ятки.

У нас завершується робота проекту, який ми назвали «Від мамонтів до Рівного». Науковцями було зібрано максимум інформації про пам’ятки, які ще існують і які варто охороняти. Ця інформація буде передана розробникам. Це 150 об’єктів, на яких буде встановлена і розміщена до кінця року табличка – відповідно до проекту.

На ці об’єкти як нововиявлені, розробники мають оформити відповідні облікові документи. Зараз маємо що? Громада обурюється зміною фасаду чи іншим неподобством по пам’ятці і з криком «Рятуйте!» біжить до нас. Ми в ручному режимі зупиняємо, робимо паспорт, ініціюємо надання статусу на обласній комісії, бо рішення по наданню об’єкту статусу пам’ятки має право надати лише обласна комісія.

Коли ж у нас буде історико-архітектурний опорний план, то ці пам’ятки автоматично матимуть відповідний документ. Ми тепер зможемо на всі пам’ятки замовити паспорти, документацію, внести їх в єдиний реєстр, передати на міністерство в Київ і одержати статус.

Раніше ми оформляли лише по 4-5 паспортів в рік, темп черепашачий. Вже надалі відкладати нікуди, бо пам’яток залишаються крихти і наше завдання зберегти хоча б те, що ще залишилося.

Тож історико-архітектурний опорний план мусить бути і мусить вирішити нашу проблему, щоб у Рівному було безпечно тим пам’яткам і тій історії, що ще залишилась. А поки ще вони всі під загрозою будівельників, які знахабніло захоплюють і будують в незаконний спосіб.

Читайте також

Перехід імені Бабата: Рівненський депутат-забудовник хоче під землю
Чи будувати біля продуктового ринку Рівного — скажуть городяни

Але є проблема ще й у тому, що плани в Мінкульті до їх затвердження можуть лежати роками. Все сьогодні відбувається в політичній площині. Чи наважиться Київ в силу тиску на нього різних забудовників і структур затвердити своєчасно документ, чи переборе в собі цей страх – покаже час.Створення опорного плану – це не лише справа одного  управління архітектури. Це справа усієї свідомої громади міста, людей, які небайдужі до нашої культурної спадщини. З моменту набуття чинності плану, порушники будуть нести кримінальну відповідальність.

На фото вгорі - архітектор Микола Шолудько

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews