Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Володимир Хомко: «Якщо ми не каналізуємо міста й не об’єднаємося з прилеглими селами – нам кінець!»

17.06.2017 06:58   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Міські народні обранці на сесії Рівнеради 15 червня провалили вагоме рішення, яке мало суттєво вплинути на очищення від забруднення підземних вод та малих річок, а також на якість питної води. Йшлося про каналізацію ряду вулиць міста, де це край необхідно робити. Фінансування робіт передбачено коштом міста та за рахунок дофінансування мешканцями цих вулиць у пропорції 50 на 50.

Фахівці Рівненського національного університету водного господарства та природокористування працюють над широкою комплексною програмою очищення малих річок та охорони підземних вод від забруднення й ця програма включає в себе каналізування вулиць міста. Це необхідно не тільки для вулиць в районі Усті чи озера Басів Кут, але й стосується й інших вулиць.

Саме ці віддалені від водойм вулиці й викликали подив і нерозуміння в нардепів з фракції «Укроп». Олександр Довжаниця не міг вкласти в голові, яке відношення до очищення малих річок має каналізування таких віддалених ділянок міста, як, скажімо, в районі, що прилягає до кладовища «Молодіжне». Дискусія перейшла із площини фахової в площину політичну.

– У мене склалося враження, що створилася група із 5-6 осіб, котрі спеціально все роблять для того, щоб не дати проголосувати нам вагомі рішення, – різко висловився міський голова.

І вийшло й направду так, що питання, яке напередодні сесії пройшло затвердження у всіх причетних до цієї теми комітетах, було провалене. Щоправда після того, як Володимир Хомко, як спеціаліст у сфері водного господарства компетентно пояснив, що проблема забруднення ґрунтових вод дійшла до критичної межі й у Рівному погіршилася якість питної води, і саме для того й треба каналізувати вулиці, – тоді деякі депутати запропонували повернути питання до розгляду на наступній сесії, яка відбудеться 3 липня. А до того часу це питання треба краще вивчити.

Картина із забрудненням малих річок у м. Рівне й навколо нього, а також із забрудненням озера Басів Кут вимальовується невесела.

null
Міський голова Рівного Володимир Хомко

– Як би ми не намагалися, ми вже неспроможні очистити наші річки й озера за життя нашого покоління. Років 20-25 тому береги Усті щільно забудували й техногенне навантаження на невеличку річку стало таке велике, що вона не може справитися. Сток річки надзвичайно малий. Нині ми працюємо з експертами й спеціалістами, які розробляють нам земснаряди. Їх можна буде поставити, а от куди скидати пульпу – то питання. Те, що береги Усті безконтрольно щільно забудували – то найбільший злочин, – підсумовує свій висновок Володимир Хомко й додає:

– Каналізація в нашій ситуації – це благо. Особливо тоді, коли люди погоджуються на дофінансування. Це інструмент. Іншого інструменту, як ця програма, у нас нема. Нині у нас вже є проблема з питною водою, а якщо ми не каналізуємо міста, якщо не об’єднаємося в єдину ОТГ з приміськими селами й вони пороблять у себе септики – нам кінець.

Ось тому підтримка цієї програми – це питання життя або повільного вмирання через забруднення вод і довкілля.

Водоканал вже розробив схему каналізування Басового Кута. Далі треба запустити земснаряд, вирішити куди скидати пульпу і збудувати каналізацію. Володимир Хомко передбачає, що років з десять піде на це каналізування, якщо не більше.

null
Береги Усті щільно забудовані

Але, за його словами, – навіть це не врятує ситуацію в цілому, тому що береги довкола забудовані, а це велике техногенне навантаження.

– При такому ступені влади як у мене, ми ситуації докорінно не змінимо. Озеро Басів Кут вже ніколи не буде чистим. А щоб його очистити, тут хіба диктатора треба. Щоб звелів половину Царського села знести, а територію довкола озера засіяти травою й дерева посадити.

Проте ми живемо за демократії й такого ніколи не станеться. Хіба що нащадки тих мешканців на берегах Усті та Басового Кута, якщо вже в бруді захлинатимуться, то самі повтікають.

А реалії нашого життя такі, що береги водойм люди й далі продовжують забудовувати. Люди небідні. Й місця ці дорогі й привабливі. Он вже біля самісінького мосту над озером Басів Кут хтось збирається багатоповерхівку зводити. А як перейти дорогу біля мосту та пройти через пляж далі, то неподалік вже видно, що на самісінькому березі споруджуються стіни ще якоїсь будови.

Міський голова розповів журналістам, що то будується Аквапарк. – А як же ж щодо щільності забудови? – поцікавилися журналісти. Проте мер запевнив, що якраз Аквапарк ніякого техногенного навантаження не несе.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews