Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Рівненські депутати підтримали програму порятунку озера Басів Кут і вирішили багато різних питань для міста і містян

06.07.2017 23:24   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

У четвер, 6 липня депутати Рівненської міської ради зібралися на друге пленарне засідання чергової 14-ої сесії міської ради. Може б і хотіли дозволити собі в розпалі літа канікули, проте дуже багато у міста невідкладних проблем, зволікання з вирішенням яких ще більше ускладнить і так критичну ситуацію нашого довкілля, забруднення підземних вод та озера Басів Кут, є невідкладні земельні, соціальні питання та інші.

null
 

Чимало питань перенеслося на це пленарне засідання з попереднього, яке відбулося 15 червня. Тож депутати зібралися з кворумом і порядок денний розпочався з вирішення питання, яке на минулому засіданні сесії розпалило пристрасну дискусію і в результаті було провалене та перенесене на сьогоднішнє пленарне засідання. Це питання стосувалося програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення.

Тепер вже суперечок щодо цього питання не було. Напередодні сесії міські обранці Олександр Довжаниця та Микола Бляшин, які з цього приводу на минулому пленарному засіданні найбільше сперечалися, минулого тижня побували в міського голови й вочевидь до якогось консенсусу дійшли. Хоча не зовсім, бо ці депутати наполягали на створенні нового структурного підрозділу – підприємства, якому озеро треба віддати на баланс і нехай воно займається проблемами водних ресурсів міста.

Проте міський голова такий підхід розкритикував, бо навіщо, мовляв, створювати на воді цілий штат людей, який невідомо чим займатиметься, а зарплатню вимагатиме. Хоча пообіцяв пропозицію вивчити.

Тож щодо створення програми порятунку Басівкутського озера на пленарному засіданні дійшли згоди. Головуючий на сесії міський голова Володимир Хомко наголосив, що комісія має складатися з депутатів усіх фракцій, фахівців та експертів. Зразу на наступній сесії, яка відбудеться приблизно через місяць, представлять висновки комісії, проголосують за виділення коштів і почнуть проект реалізовувати.

 Очолить роботу з розробки програми екологічного поліпшення Басівкутського озера секретар Рівнеради Сергій Паладійчук. Він у свою чергу запевнив присутніх, що вже наступного тижня збере всіх компетентних у питанні фахівців.

Наголосив міський голова і на нагальності й невідкладності каналізування вулиць міста. Програма щодо каналізації вже готова, треба тільки проголосувати, не сперечаючись щодо вулиць і нехай люди починають роботи. Бо коли все затягнеться ще на місяць, то наступить осінь і це ускладнить роботи. Каналізування вулиць фінансуватиметься в розрахунку 50 на 50 – з бюджету міста та зусиллями мешканців конкретних вулиць, для яких це робиться.

Питань на сесії розглядалося чимало. Депутати проголосували внесення доповнень до програми соціально-економічного розвитку міста Рівного на 2015 – 2019 роки, зміни до комплексної програми профілактики правопорушень та боротьби зі злочинністю в місті Рівному на 2016 – 2020 роки, передали у спільну власність територіальних громад Рівненської області новозбудовані та реконструйовані зовнішні каналізаційні мережі та багато інших. Суперечки в залі виникли лише з питання щодо кандидатур до госпітальної ради, але до спільного рішення таки прийшли.

Чи не найбільше було питань, вирішення яких потребують конкретні громадяни. Дуже багато тяжко хворих, котрі потребують дороговартісного лікування й міська рада не взмозі надати цю допомогу в тому обсязі, в якому є потреба. Міський бюджет не може бути розданий на допомоги, пріоритетом має бути розвиток міста, – наголосив міський голова. Проте не відмовили нікому. Нехай 5 тисяч, в особливо критичних ситуаціях комусь цю суму подвоїли, та все ж якась допомога.

До депутатських комісій люди стукають у всі двері. Чимало рівнян приходять на пленарні засідання в сесійну залу з конкретними й умотивованими пропозиціями чи навіть вимогами, а то й претензіями, скаргами і навіть погрозами. От, скажімо, пенсіонерка Ганна Григорівна прийшла на сесію, щоб висловити побажання своїх сусідів про облаштування на вулиці Київській в районі будинків № 13 і № 66-А пішохідного переходу. Її вислухали і міський голова звелів питання вивчити й скоріше всього там буде споруджений підземний перехід, бо на тому місці вже чимало відбулося ДТП і трагічних випадків, коли загинули люди.

Прийшли й із пропозиціями допомогти у спорудженні та оснащенні волейбольних майданчиків і питання також віддане на вивчення й невдовзі буде вирішене.

Депутати вислуховують всіх жителів міста, які завітали на сесію: кого менше, кого більше. Результату зазвичай домагається не той, хто кричить і одверто хамить, а той, хто вміє обґрунтовано пояснити суть питання. Ще більше той, у кого вистарчає терпіння й наполегливості не зупинятись на першій невдачі. Найбільше шансів у того, хто знайде підтримку в особі конкретного депутата чи навіть фракції.

За кожним питанням у довгому, до 30-ти сторінок списку порядку денного, стоять конкретні рівняни, конкретні ситуації щодо їхнього житла та клаптика землі у місті, яке все більше відчутно стає нам усім затісним. Проте депутатам у подібних за формулюванням десятках питань нема часу довго розбиратися і у них вникати. Тож і на цій сесії було так, як у грі в пасьянс: комусь карта випала, а комусь ні.

Особливо провальні голосування пішли наприкінці сесії, коли депутати стомилися, а частина з якихось причин покинула залу. Головуючий міський голова закликав до порядку: «Або ми голосуємо, або сесію закриваємо, бо мені перед людьми соромно!

Тож рівнянам, котрі зацікавлені у якомога ефективнішому вирішенні своїх питань, хочеться дати слушну пораду: наберіться терпіння і таки домагайтеся бути почутим.

Якщо ви не належите до числа громадян іменитих і шанованих, імена яких у всіх на слуху, або до пільгових категорій, то щоб питання ваше не засунули в довгу шухляду, варто приходити на депутатські комісії, або й на сесію й чітко формулювати своє питання та побажання щодо його вирішення.

Не на одній сесії спостерігаються випадки, коли питання не проголосували через те, що або депутати пропустили повз вуха, або не до кінця розібралися. Спостерігалося таке й на цій сесії. Та коли людина, якої це питання безпосередньо стосується, підходить до мікрофону й аргументовано пояснює, депутати до питання повертаються й воно вирішується.

Чи не найпоширенішим питанням, з яким ідуть люди в сесійну залу є питання розірвання договору оренди на 2-3 сотки землі, оскільки орендна плата зросла настільки, що пенсіонери чи й навіть працюючі – медсестра чи вчитель – платити за ті кілька соток неспроможні. Місто йде таким людям назустріч і таких питань на минулому й нинішньому засіданні було вирішено на користь рівнян досить багато.

Частину земельних питань, де ситуація не до кінця зрозуміла, залишили на доопрацювання. Окремим рівнянам дали згоду на розробку проекту землеустрою за умови обмеження площі ділянки, або за умови забезпечення проїзду чи доступу до певних комунікацій. Рішення всіх земельних питань залежить від попереднього рішення з цього питання постійної комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews