На Рівненщині масового поширення набули фальшиві купюри

29.07.2017 10:10   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Повідомляє Острог. Район. У четвер, 27 липня, у соціальній мережі з'явилися повідомлення про те, що в магазинах та на ринках області набули поширення фальшиві куп'юри великих номіналів.

Зокрема в Фейсбук-спільноті Типове Рівне користувачі пишуть, що такі гроші траплялися в Костополі, Сарнах та обласному центрі.

Також відзначають, що попри те, що підробки високої якості, у їхній неавтентичності можна легко пересвідчитися.

null
Фото з мережі Інтернет

Як відрізнити фальшиві гроші від справжніх:

  • Водяний знак на справжній купюрі, який проглядається на просвіті, має бути аналогічний портретові. На підроблених грошах часто відсутня мікропечатка із зображенням портрета.
  • Варто звернути увагу й на захисну стрічку, що йде поперек купюри, з мікротекстом (там номінал видно проти світла). Дуже важко справжню стрічку вшити в тканину банкноти.
  • На справжніх гривнях рельєфне зображення (портрет, номінал, написи) відчутне на дотик. Плюс, відповідно, високою є якість зображень і написів - навіть найдрібніші рисочки чіткі.
  • На неякісних підробках можуть бути помилки в тексті, іноді видно клей. Банкноти всіх номіналів виготовлено на спеціальному білому папері, що не флуоресціює в ультрафіолетових променях.
  • Якщо сумніваєтеся, то зігніть купюру вдвоє, а потім різко вирівняйте її і ніби трохи розтягніть, але не перестарайтеся. Справжня банкнота не порветься, бо вона еластична.
  • Ще один спосіб - намочіть палець і проведіть по банкноті. Якщо фарба зійде - це фальшивка. Справжні гроші не линяють.

Що робити у випадку виявлення фальшивки?

  • При виявленні фальшивої купюри краще не намагатися нею розплатитися.
  • Перевіряти гроші на справжність – прямий обов’язок будь-якого касира. Касир в торговій точці не має права вилучити підозрілу купюру, але може відмовитися від грошей, які викликають сумнів у справжності та платіжності. При песимістичному сценарії розвитку подій касир передасть вас охорони магазину, яка викличе міліцію, а та, в свою чергу, доставить масу неприємностей.
  • Ще гірше намагатися здійснити платіж через банк. Касир в банку при виявленні фальшивих банкнот ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ вилучити їх для дослідження та оформити довідку. Більше того, у разі виявлення в однієї особи двох і більше банкнот з ознаками підроблених, касир зобов’язаний негайно зателефонувати в міліцію або ж не пізніше наступного дня письмово повідомити про інцидент.
  • Найкраще за власною ініціативою звернутися до банку чи територіального управління Національного банку з проханням провести дослідження сумнівних банкнот. При цьому заповнюються заява та довідка про прийняття банкнот на дослідження.
  • Займаються дослідженням банкнот територіальні управління НБУ, Центральне сховище та Департамент грошового обігу. Банк направляє банкноти до теруправління за місцем знаходження банку, а теруправління в разі неможливості прийняти рішення самостійно переправляє їх в Центральне сховище. Процес може затягнутися на 35 робочих днів і більше. В результаті оформляється опис банкнот і акт про результати. Якщо гроші виявилися фальшивими їх вартість власнику не повертається, а шкода не компенсується. В іншому випадку банк видасть вам справжні купюри.

Нагадуємо, що перевірити справжність купюри можна безплатно в будь-якому відділенні банку, де є каса. Якщо вони виявляться справжніми - гроші повертають. Підроблені банкноти вилучають без відшкодування їх вартості та передають до МВС. Але зауважу, що такі гроші в людини можуть бути вилучені лише в обмін на касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, що прийняв банкноти на експертизу, та довідку про вилучення банкноти для дослідження.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews