Французький фізик, Нобелівський лауреат родом з Рівненського Полісся

04.08.2017 06:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Майбутній вчений світового рівня Григорій (Жорж) Шарпак народився на Рівненщині. Народився він у єврейській родині у Дубровиці, але сім’я проживала у Сарнах, пише Північ-інфо.

Вчений винайшов пропорційну камеру і тим здійснив революцію у дослідженнях елементарних частинок. За це у 1992 році отримав Нобелівську премію з фізики, – розповідає журналіст Олексій Бухало для «ВВС Україна».

null
Вручення Нобелівської премії у 1992 р. Фото з мережі Інтернет

Жорж Шарпак виріс у небагатій єврейській сім’ї, що проживала у Сарнах. Три чверті населення тоді в цьому містечку складали євреї. Молода пара тимчасово переїхала у сусідню Дубровицю, там і народилося талановите дитя. Проте батьки вирішили знову повернутися до Сарн, де й провів свої дитячі роки Григорій Шарпак. Там він навчався у гімназії ім. Генріха Сенкевича. А на вулиці Весела знаходилася мануфактурна лавка родини батька, де торгували тканинами.

Любов до науки з дитинства Гриші прищепила матіро – Хане Шапіро. Її вродою захоплювалися усі. Висока, струнка, смуглява, з довгим волоссям та чорними очима. Саме вона вірила у талант сина, що спонукало його вчитися, досліджувати і відкривати.

Молода сім’я переїхала у Палестину, хлопчик був змушений працювати на будівництві доріг, де від спеки й пилу мало не втратив зір. Потім родина переїхала у Париж. Майже рік Григорій провів у концтаборі Дахау. Після війни пан Шарпак отримав французьке громадянство і став Жоржем Шарпаком. Закінчив Паризьку гірничу академію і влаштувався у лабораторію ядерної фізики престижного Колеж де Франс. Працював у лабораторії Фредеріка Жоліо-Кюрі.

Фізика привела Жоржа Шарпака до Женеви, у Європейський центр ядерних досліджень. Шарпак хотів замінити фотографії екраном комп’ютера та знайти спосіб як пов’язати частинки. Йому це вдасться. У 1968 році під керівництвом вченого створили багатопровідникову пропорційну камеру, яку назвали «камерою Шарпака». Її почали застосовувати не лише у дослідженнях матерії, але й в біології, медицині, зокрема при обробці зображень людини. У 1992 році за це він отримав Нобелівську премію.

На свою малу батьківщину, в рідні Сарни Жорд Шарпак більше ніколи не приїжджав. Помер видатний фізик у 2010 році.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews