Басівкутське водосховище очікують зміни: від «зеленої стежки» до каналізації

18.08.2017 12:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У Рівному під час другого пленарного засідання сесії міської ради було затверджено зміни до Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2015-2020 роки.

Рішення ініціювали депутати Рівнеради Олександр Довжаниця та Микола Бляшин.

За даними Державної установи «Рівненський ОЛЦ МОЗ України», за 9 років вода Басівкутського водосховища погіршилася у рази. Тенденція до погіршення є стійкою.

«Ініціатива відходила від громадської організації «Басівкутська громада». НУВГП активно до цього долучився, ми провели там 2 круглих столи. Були пристуні люди, які давали свої пропозиції, ідеї, ми напрацювали дорожню карту. Далі, за результатами цієї дорожньої карти, ми вже сформували пропозиції до програми», - розповів депутат Рівнеради, один авторів змін до Програми Микола Бляшин.

За 4 місяці роботи над пропозиціями визначили ключові заходи програми, тепер, зі слів ініціаторів, потрібно призначити людей, які б контролювали впровадження цих змін. 

«Основне питання було «Хто буде відповідати за озеро?». І тут наша ідея з Олександром була така: потрібно створити комунальне підприємство нового типу з призначенням керівника згідно конкурсу, з оглядовою радою, з чіткими функціями і повноваженнями. На жаль, виконавчі органи влади міста сказали, що це нереально, це витрати з бюджету. Був віднайдений наступний компроміс - ми створюємо єдину вертикаль відповідальних суб`єктів», - пояснив Микола Бляшин.

Відтак, контроль за використанням і охороною вод та відтворенням водних ресурсів Рівного тепер ляже на плечі заступника міського голови (за попередньою домовленістю - Олексій Хмилецький), начальника УЖКГ, заступника директора Тресту та на спеціальному відділі КП «Трест зеленого господарства», який має бути створено.

Згідно прийнятих змін до Програми передбачається:

- відновлення меж прибережних захисниг смуг у межах Рівного;

- реєстрація права власності територіальної громади на водні об`єкти міста;

- при розробленні містобудівної документації в схемах інженерних мереж будуть передбачати зливову та фекальну каналізацію;

- влаштування «зеленої стежки» навколо Басівкутського водосховища;

- виготовлення схеми каналізування вулиць мікрорайонів прилеглих до водних об`єктів;

- проведення дослідження та вивчення можливості реалізації на відкритих торгах осадових відкладень у межах водних об`єктів міста Рівне.

Впровадити нововведення планують упродовж найближчих 3-5 років.

За матеріалами http://charivne.info


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews