У поліських школярів пріоритет – бурштин і гроші, а не навчання і освіта

02.09.2017 10:51   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Аналіз результатів ЗНО з української мови та літератури показує, що найгірші результати у випускників шкіл із «бурштинових» районів Рівненщини – Рокитнівського, Володимирецького та Березнівського. Чимало з них навіть не змогли подолати нижню межу для проходження тестування, скаржаться в обласному управлінні освіти. В області навіть є такі школи, де 80% учнів взагалі не змогли скласти тести, – повідомляє вражаючі факти Північ-інфо.

null
Фото Північ-інфо

Причина тут одна: бурштин. Бо як цим дітям складати тести і вчити українську мову, якщо вони замість уроків ходять на клондайки? Друга причина – це те, що уроки і знання – не в пріоритеті. Навіщо, мовляв, вчитися, коли є гроші? А за гроші можна все купити, у тому числі й диплом з вищою освітою. Так, на жаль, думають більшість старателів і ці думки не проходять попри вуха їхніх нащадкам.

Учителі цих районів немарно нарікають на те, що діти тих батьків, які швидко розбагатіли на старательстві, часто учителів не слухають, не чують, а то й відверто їм хамлять (як, зрештою, і батьки), демонструючи свою вищість тим, що у них є гроші, а за гроші вони мають всі блага, то для чого, мовляв мені ваш Довженко!

null
Фото з мережі Інтернет

Трохи дивно не знати української на Поліссі. Це ж бо не Луганщина. Проте спілкуються поліщуки на своїй специфічній говірці, яка схожа до білоруської. В ній чимало русизмів, то ж коли ще й ігнорувати уроки української у школі, то таким буде й результат, який показало цьогорічне тестування.

«Ми вирішили дослідити це питання і для порівняння поглянули на результати проходження ЗНО у Олевському та Маневицькому районах, які належать до інших областей, проте є сусідами наших північних районів. Там теж видобувають бурштин, ще й в більших масштабах. І ми побачили, що учні місцевих шкіл набагато краще здали ЗНО», – розповів «Рівне Вечірнє» начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський.

Непрестижність навчання, освіти, самоосвіти у дітей з північних районів свідчить про невисокий рівень культури та освіти у їхніх батьків. Вони не стимулюють дітей вчитися. Скоріше кажуть: «Дивись, що має і як живе твоя вчителька, яка добре вчилася і як живе наш сусід, який день у день миє бурштин!» Та й до вишів стало на Поліссі вступати не модно. Для чого? От тільки коли з недокультури починаються проблеми з наркотою чи зі злочинністю, тоді може у когось за вухом і засвербить. Та чи не пізно буде?


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews