Рівнянам покажуть «Життя після поранення»

12.09.2017 00:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

13 вересня о 14:00 презентують фотовиставку українського фотографа-документаліста Олексія Фурмана «Життя після поранення». Проект присвячений українським військовим, які отримали важкі поранення під час війни на Сході України, та на їх адаптації.

Відкриття виставки відбудеться в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться. Проект акцентує увагу на проблемі адаптації поранених воїнів до мирного життя після повернення додому.

Світлини - це історії, які мало висвітлюються в ЗМІ та фотографічних проектах. У мирному житті ветерани війни стикаються з непростим викликом. Герої АТО мають ресоціалізуватися, адже тепер у них є тяжкі спогади, які неможливо забути. У цьому їм допомагають їхні рідні, друзі, волонтери та психологи. 

Автор хотів донести своїми світлинами, що фотографія, яка відтворює наслідки, може зробити набагато більше, ніж знімок із самої події. Фотограф зізнається, що під час роботи над проектом зустрічав багато неймовірних людей: солдат без кінцівок з невичерпною жагою до життя, їхні родини, які підтримують своїх близьких, добровольців, які передають необхідні речі на передову, дітей, що плетуть маскувальні сітки.

У цьому проекті Олексій Фурман об’єднав кілька історій різних людей та створив близько 40 фоторобіт про шістьох бійців і те, як вони долали труднощі й поверталися до мирного життя. Так, 29-річний Олександр Чалапчій втратив обидві ноги під час обстрілу у вересні 2014 та, незважаючи на важку травму, навчився ходити, керувати автомобілем. 37-річний Олександр Сарабун втратив ногу в Іловайську в серпні 2014, а взимку 2015, після проходження лікування в Україні та реабілітації в Австрії, з протезом повернувся на фронт. Євген Гринчук через два дні після того, як йому виповнився 21 рік, наступив на протипіхотну міну. Він йшов у групі з чотирма товаришами. Двоє з них загинули. Євген витримав сімнадцять операцій на ногах і внутрішніх органах.

«Я розпочав цей проект з тієї причини, що постійно відчуваю необхідність робити знімки, які присвячені війні на Сході України для підвищення обізнаності про те, що відбувається в моїй країні. Але фотографії з «гарячих точок», які спершу були шокуючими для української та міжнародної аудиторії, вже втратили свій резонанс. Тому моя мета – нагадати всім, що війна не просто триває, а й кожен день забирає життя та здоров’я солдатів і мирних людей», – каже Олексій Фурман.

У презентації братимуть участь Христина Панасюк, волонтер рівненської організації «Дар», бард, що привозить в зону бойових дій не лише матеріальну допомогу, але й свої пісні; Тарас Козлишин, учасник бойових дій на Сході України, командир резервної сотні «ОУН-Прикарпаття», а також запрошуються всі ті, хто  відчув на собі тягар війни і знає, що таке захищати свою країну.

Довідково: Олексій Фурман – український документальний фотограф і стипендіат програми Фулбрайта (Міссурійська Школа журналістики, США). Працює над фотоілюстраціями та візуальними проектами з 2011 року. У 2013-му став одним з фотографів українського видання журналу «National Geographic». Знімав події Євромайдану, після чого поїхав до Криму, а потім – на схід України, де знімав військовий конфлікт для різних міжнародних видань. Його фотографії публікувалися в «The New York Times», «The Washington Post», «The Guardian», «Financial Times», «The Independent» та інших виданнях. А проект «Життя після поранення» отримав гран-прі конкурсу «IAFOR Documentary Photography Award» та гран-прі Міжнародної Фотовиставки газети «День» (Україна).

За матеріалами Рівненської ОУНБ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews