У Рівному обговорили, як купують місця у виборчих списках і чому виборці продовжують неправильно обирати депутатів

29.09.2017 16:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

28 вересня у Рівному рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» в Рівному депутати різних рівнів, активісти та журналісти  обговорювали проблеми чинного виборчого законодавства та зміни до нього. Захід відвідали близько 50 гостей та лише 3 депутати з 22 запрошених, які представляли дві політичні сили – «Батьківщину» та «Народний контроль». 

Спікером заходу виступав голова напрямку «Контроль публічних фінансів» Андрій Андрушків. Активісти ГО «Центр UA», котрі й аналізували зустріч, під час розмови вирішили детальніше зупинитися на чинному законодавстві, котре було ухвалене в 2011 році в інтересах тодішнього президента Віктора Януковича. 

null
Фото Олександра Войцеховського

Визначивши, що під час виборчої кампанії в 2012 році за пропорційною системою Партія регіонів може не отримати перемоги, за сприяння президентських сил депутати ухвалюють закон, який передбачає змішану систему вибрів. Частину депутатів ВР вибирають за «мажоритарною», частину – за закритими партійними списками. Як розповів Андрій Андрушків, нині місця в списках купуються, продаються і навіть даруються в якості презентів. Тому активісти пропонують альтернативу: ухвалити закон "Про вибори народних депутатів України" (№ 1068-2), який передбачає регіональні округи (близько 27 на всю Україну).

null
Фото Олександра Войцеховського

У представників різних політичних сил була можливість висловити свою думку стосовно нинішнього виборчого процесу.

- Я за те, щоб були відкриті списки. Але нічого не заважає депутату-мажоритарнику, який працював конкретно на якомусь окрузі, мати ту електоральну підтримку, яку він мав. Та в нас знову повністю вирішити це питання неможливо без зміни свідомості виборця, - наголосив керівник фракції ВО «Батьківщина» Рівненської обласної ради Микола Кучерук.

null
Фото Олександра Войцеховського

Підтримує свого колегу депутат міської ради від фракції «Громадський контроль» Любов Романюк.

- Сьогодні багато громадян не мають поняття, хто такий народний депутат і що він повинен робити. Тому тут проблема, на мою думку, саме в передвиборчій компанії, яка  проходить під час голосування до парламенту. Кандидат конкретно питає: «Так, що вам потрібно? Церкву, дорогу і ще щось». Він знає, чим переймаються громадяни. Але насправді люди, особливо на селі, не розуміють, що народний депутат обирається для того, аби не роздавати їм матеріальну допомогу, а для того, аби писати закони і загалом якось змінити нашу державу, - зауважила депутат міської ради від фракції «Громадський контроль» Любов Романюк.

Обговорення тривають ще і сьогодні. Спілкуватимуться також про реформування медицини і використання децентралізованих фінансів.

Матеріал надано Олександром Войцеховським.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews