Прокуратура Рівненщини продовжує погоню за корупціонерами

18.10.2017 14:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Проблема протидії корупції продовжує залишатися однією з найактуальніших. Такі порушення, як умисне неподання на офіційному веб-сайті НАЗК декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також декларування недостовірних відомостей про доходи та майнові статки, відносяться до корупційних порушень. За вказані неправомірні дії встановлена кримінальна відповідальність.

Упродовж 2017 року органами прокуратури Рівненської області зареєстровано 48 кримінальних проваджень за ст. 366-1 КК України за фактами умисного неподання депутатами місцевих рад, а також іншими чиновниками декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, нещодавно Рівненська місцева прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт у корупційному кримінальному провадженні за фактом умисного неподання керівником одного із структурних підрозділів Рівненської обласної державної адміністрації декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених Законом України «Про запобігання корупції» (ознаки кримінального правопорушення, що передбачене ст. 366-1 КК України).

Встановлено, що цей керівник, достовірно знаючи про необхідність декларування шляхом реєстрації та внесення відповідних відомостей на офіційному веб-сайті НАЗК, умисно не подав до Єдиного державного реєстру декларацій власну е-декларацію за 2015 рік. У подальшому цей службовець не подав декларацію за 2016 рік при звільненні з державної служби, а також декларацію особи, що припинила діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування.

Тепер відповідальність за корупційний злочин визначить суд. Санкція статті Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу, громадських робіт, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Також Здолбунівською місцевою прокуратурою встановлено, що головний лікар одного із медичних закладів, який є одночасно депутатом Рівненської обласної ради, у декларації за 2016 рік не зазначив відомості про укладення ним договору оренди земельної ділянки,  нормативна грошова оцінка якої становить півмільйона гривень. За даним фактом у липні 2017 року зареєстровано кримінальне провадження, яке скероване за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України.

Нині за процесуального керівництва прокуратури триває досудове розслідування за фактом незаконного збагачення начальника одного із управлінь Головного управління ДФС у Рівненській області, який впродовж 2015-2016 років придбав квартиру та автомобіль загальною вартістю понад 1,5 млн грн, в той час як видатки на придбання вказаного майна значно перевищували доходи останнього.

Крім того, органи прокуратури Рівненської області внесли цьогоріч керівникам установ та підприємств 151 подання у порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» на усунення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень, пов’язаних з корупцією. За результатами розгляду актів прокурорського реагування до дисциплінарної відповідності притягнуто вже 44 посадові особи та скасовано 1 неправомірне рішення, яке було прийняте внаслідок корупційного правопорушення.

Робота на даному триває.

Про це повідомляє відділ організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції прокуратури Рівненської області


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews