Рівненській телевежі – півстоліття!

15.11.2017 12:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

У ці дні працівники Рівненського обласного радіотелевізійного передавального центру відзначають піввіковий ювілей Антопільської телевежі.

null
Телевізія на Видумці, 1960 рр. Фото з особистого архіву Г. Ямкової-Урусової

Її історія, а це й історія рівненського телебачення, розпочалась у 1962 році з початком будівництва за 15 км від Рівного в с. Антопіль унікальної в той час, заввишки 240 метрів металевої споруди – телевізійного комплексу, що мав забезпечити населення регіону телепродуктом зі столиці. На Рівненщині передбачався монтаж найпотужнішого передавача, якого ще в Україні не було.

null
Валентина Урусова.  1960-і рр.

Перші передачі Рівненської ретрансляційної телевізійної станції – саме так називався тоді цей об’єкт, вийшли в ефір у переддень святкування 50-ї річниці радянської влади – 7 листопада 1967 року.

null
Федір Наконечний. Фото з особистого архіву

Першим керівником телевежі був призначений 29-річний Федір Наконечний, який залишився на цій посаді незмінним керманичем на 30 років. Нині шанований ветеран і піонер рівненського телебачення Федір Йосипович Наконечний є одним зі збирачів і хранителів історії нашої телевізії, автором книг і публікацій, а ще він людина творча, поетично обдарована, вкладає всі свої думки у вірші і пісні, захоплюється  живописом.

null
Галина Чорній. Фото з особистого архіву

Неймовірно цікаві спогади про становлення телебачення на Рівненщині Ф. Наконечний опублікував у своїй книзі «Телевізійними стежками» (Рівне, 2003 р.). Саме там він розповів про той перший малопотужний телевізійний передавач зі щоглою на Видумці (зараз вул. Транспортна), де група фанатів-аматорів на «партизанських» засадах створила своє місцеве телебачення. Це був «доантопольський» час зародження нового інформаційного простору в краї. Народжувались нові теле- професії, народжувалась тележурналістика в області всього якихось 50 років тому.

null
Працівники телевежі. Фото з музейної виставки

Сьогодення Рівненської телевежі – це сучасне телевізійне обладнання, з вежі ведеться мовлення 32 програм у цифровому форматі T2, більше десяти каналів аналогового телебачення та радіо в УКВ діапазоні.

null
З музейної виставки. Фото Г. Данильчук

Сьогодні, 15 листопада, у Рівненському краєзнавчому музеї відкривається виставка, присвячена 50-річчю Рівненської телевежі, де представлений її фотолітопис, раритетні зразки телевізійного обладнання, телеприймачі, особисті речі та нагороди окремих ветеранів станції.

null
З музейної виставки. Фото Г. Данильчук

В цей же день у Міському Будинку культури відбудеться святковий концерт, а у фойє МБК експонуватиметься виставка творчого доробку працівників Антопільської телевежі. Зокрема Галина Чорній, яка є ветераном цього виробництва, нерозлучна з фотоапаратом і її світлини завжди віддзеркалюють найпрекрасніші миттєвості, що дарує нам життя.

null
З музейної виставки. Фото Г. Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews