Рівнян попереджають про можливі проблеми з димоходами та вентиляційними каналами

20.11.2017 21:54   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

ОСББ Рівного грають із небезпекою: лише в 25% багатоквартирних будинків обстежено димоходи та вентиляційні канали. Загрозливою є ситуація щодо безпечної експлуатації внутрішньобудинкових систем газопостачання та газового обладнання житлового фонду.

Невтішні факти повідомила на оперативному засіданні комісії з питань ТЕБ та НС начальник відділу нагляду на об’єктах підвищеної небезпеки та гірничого нагляду Управління Держпраці у Рівненській області Наталія Токарець. Фахівець розповіла про стан димових та вентиляційних каналів житлового фонду міста, укладання головами ОСББ договорів з ПАТ «Рівнегаз» на проведення обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та навчання голів ОСББ на знання Правил безпеки систем газопостачання.

Про нагальність цього питання говорить сумна статистика: в поточному році в Рівненській області сталася аварія, пов’язана з використанням газу в побуті (07.01.2017 в житловому будинку Здолбунова), під час якої отруїлися п’ять осіб, в т.ч. троє дітей. В 2016 році сталося 2 аварії, пов’язані з використанням газу в побуті, внаслідок чого травмувалися 4 особи, в т.ч. 2 – смертельно.

Наталія Токарець роз’яснила, що в Рівненській області, в т.ч. і в Рівному, перевірку стану газового обладнання житлових будинків здійснює газорозподільне підприємство ПАТ «Рівнегаз» (оператор газорозподільної системи) шляхом виконання технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, в т.ч. і планового.

Власники (балансоутримувачі, управителі, інші особи), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки, укладають з ним акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін відносно їх внутрішньобудинкових систем газопостачання. Власники систем відповідають за експлуатацію цих мереж та їх складових, забезпечують належну їх експлуатацію згідно з чинним законодавством, зокрема Правилами безпеки систем газопостачання, або укладають відповідний договір із суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання таких робіт. Утримання димових та вентиляційних каналів житлових будинків забезпечується власниками (балансоутримувачами, управителями, іншими особами), на балансі чи в управлінні яких знаходяться багатоквартирні будинки чи гуртожитки.

На даний час більшість керівників ОСББ та ЖБК (житлово-будівельні кооперативи) ігнорує вимоги Правил безпеки систем газопостачання, зокрема і в частині  обстеження димоходів та вентиляційних каналів житлових будинків.

Відповідно до інформації ПАТ «Рівнегаз» станом на жовтень 2017 року по м. Рівне:

Із 1336 багатоквартирних житлових бунинків Рівного лише в 331 (25%) обстежено димоходи та вентиляційні канали Основна кількість будинків, в яких не виконуються роботи – це ОСББ та ЖБК. Власники (балансоутримувачі) лише 188 житлових будинків уклали договори на планове  технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання з ПАТ «Рівнегаз».

Загалом цього року «Рівнегаз» провів планове технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у 31,6 тис. абонентів, у т.ч. в 15,9 тис. абонентів багатоквартирних житлових будинків. Газовики виявили численні порушення:

– несправність газового обладнання та приладів – 823 одиниці;

– самовільне встановлення обладнання – 281 одиниця;

– відсутність тяги та втручання в димоходи та вентиляційні канали – 509 одиниць.

Проблемними є питання:

– не проводиться в повному обсязі перевірка та прочищення димових і вентиляційних каналів газифікованих багатоквартирних житлових будинків;

– допускається експлуатація димових та вентиляційних каналів житлових будинків з пошкодженими оголовками;

– не забезпечується належне утримання ввідних газопроводів у справному стані, а саме: не на всіх житлових будинках виконано антикорозійне фарбування газопроводів;

– не в усіх випадках власники забезпечують доступ до приміщень (квартир) та мереж та не надають всебічну допомогу працівникам газового господарства під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт, проведення ними технічного обслуговування об’єктів і мереж газопостачання та газового обладнання. 

Алгоритм підготовки внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків до роботи в осінньо-зимовий період:

  1. Укладання договорів на технічне обслуговування, в т.ч. і планове технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання власниками (балансоутримувачами та/або орендарями (наймачами)) житлових будинків зі спеціалізованим підприємством газового господарства.
  2. Проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків спеціалізованим підприємством газового господарства (ПАТ «Рівнегаз») відповідно до укладених договорів.
  3. Перевірка та прочищення димових та вентиляційних каналів газифікованих житлових будинків спеціалізованим підприємством, яке одержало дозвіл органів Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки (обстеження, ремонт та чищення димарів, повітропроводів) визначений Постановою КМ України від 10.11 р. №1107, з оформленням акту. Подальша передача одного примірника акту ПАТ «Рівнегаз».
  4. Забезпечення відповідності характеристик димових і вентиляційних каналів житлових будинків установленим нормам:
  • відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації;
  • прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги);
  • герметичність;
  • відокремленість;
  • наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій;
  • наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;
  • справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;
  • відсутність сажі і смоли – на внутрішніх поверхнях і тріщин – на зовнішніх.
  1. Фарбування відповідно до вимог ГОСТ внутрішньобудинкових систем газопостачання (газопроводів) житлових будинків.
  2. Щорічна (в осінній період) перевірка надійності ущільнення вводів і випусків інженерних підземних комунікацій з оформленням акту, в якому необхідно зазначати їх технічний стан.
  3. Забезпечення доступу до приміщень (квартир) та мереж, надання всебічної допомоги працівникам газового господарства під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт, проведення ними технічного обслуговування об’єктів і мереж газопостачання та газокористувального обладнання, а також, спеціалізованих підприємств при проведенні обстеження димових та вентиляційних каналів.
  4. Проведення належного контролю власниками багатоквартирних будинків за дотриманням порядку перепланування квартир, димових і вентиляційних каналів, недопущенням випадків самовільної установки газових приладів, їх переобладнанням без необхідних проектних рішень.
  5. Проходження головами ОСББ навчання та перевірки знань Правил безпеки систем газопостачання в спеціалізованих підприємствах, експертно-технічних центрах, а також проведення інструктажу мешканців будинку працівниками спеціалізованого підприємства газового господарства.

За матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Рівненській області.

null
Фото: http://ritm.tv

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews