У Рівному представили нове історичне видання

Про останніх київських удільних князів Олельковичів-Слуцьких

12.12.2017 16:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Це четверта книжка яскраво ілюстрованої науково-популярної серії «Еліта», яка була започаткована у 2012 році як спільний проект видавництва «Балтія Друк» та творчого колективу, який очолює кандидат історичних наук - доцент кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія», керівник Центру вивчення спадщини князів Острозьких Національного університету «Острозька академія» Ігор Тесленко.

Презентація князівської «Еліти» відбулась у Рівненському краєзнавчому музеї. На зустріч з рівнянами прибули головний редактор видавництва «Балтія Друк» Віргініюс Строля та історик Ігор Тесленко.

 «Саме видавництво «Балтія Друк» працює більше 20 років. Ми почали з видавництва листівок, потім видавали різними мовами путівники, є в нас і велика серія «Прогулянки». Збираючи матеріал, ми зрозуміли, що дуже цікава історична тематика, адже ми об’їжджали всі цікаві місця, бачили чудові замки, а інформації в путівниках мало. Тож ми вирішили робити великі цікаві ілюстровані книги. Першою вийшла книжка про князів Радзивілів. Вибрали форму стародруків, використали шкіру в палітурці, є імітація тиснення. Цю ідею підтримало міністерство закордонних справ Литви. Зібрали ми істориків з трьох країн – України, Білорусії, Литви і спробували в популярній формі написати книгу про рід князів Радзивилів. Наступною була робота про князів Острозьких, які у вас в Україні вважаються дуже поважним, дуже цікавим родом. Наступне видання про князів Вишневецьких. І ось зараз ми вже презентуємо том про Олельковичів-Слуцьких», - розповідає Віргініюс Строля.

null
Віргініюс Строля. Фото Г. Данильчук

 «Я приєднався до авторського колективу цього видавництва у 2012 році на презентації першого тому, присвяченого князям Радзивилам.

null
Фото Г. Данильчук

Це розкішне якісне видання, з панорамними знімками, зі знімками зробленими з «дронів», що на той час було великою рідкістю. Коли запрошувались до співпраці автори, для нас абсолютно не було принципово, звідки ці вчені походять. Ми намагаємось показати, що спадщина тих родин наших героїв, про яких йде розповідь,  є спільним надбанням наших народів. Так Радзивили зробили багато для литовців, українців і білорусів. Кожен том серії має обов’язкові складові елементи: походження сім’ї, біографії героїв, місця пам’яті роду. В останньому розділі ми розповідаємо про резиденції, замки, палаци, монастирі, церкви, костели, - розповідає Ігор Тесленко.

null
Ігор Тесленко. Фото Г. Данильчук

«Працюючи над цим виданням, нам доводилось багато їздити по різних державах, працювати в музеях і архівах, знайомитись з приватними колекціями, збираючи по крихтах цей надзвичайно цікавий історичний фактаж. У нас є унікальні знімки, які ніде побачити не можна, бо вони з приватних колекцій. І, можливо, у зв’язку із вище названим, видання є достатньо дорогим. Для того, щоб результати усіх цих подорожей і знімки артефактів потрапили на сторінки видання, реально треба вкласти величезні кошти. Поліграфія тут теж найвищої якості. Книжка «Олевковичі-Слуцькі» коштує 800 грн., а офіційно на сайті вона має ціну 1200 грн. Ці книжки обов’язково потраплять у бібліотеки і це нас тішить.

null
Фото Г. Данильчук

Щодо найновішої книги із «Еліти», то на питання про те, як же Олельковичі-Слуцькі пов’язані з Україною, маємо наступне. Це останні київські удільні князі, після 1470 року в українських землях вже не було жодного удільного князівства. Ці князі були тісно пов’язані родинними узами з волинськими аристократичними сім’ями, двічі з Острозькими. Княжна Слуцька народила Василя Костянтина Острозького – засновника Острозької академії. Князь Слуцький був одружений з княжною Гальшкою Острозькою, яка вважається однією з фундаторок Острозької академії. Князі Слуцькі навіть, втративши Київ в кінці 15 ст., традиційно заповідали себе ховати в Києво-Печерському монастирі», - розповів Ігор Тесленко.

null
Фото Г. Данильчук

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews