Територія правди й обману або чи сумісні політика та мораль?

10.02.2018 17:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
У Рівному в книгарні «Є» дискутували на тему сумісності політики та моралі за книгою С'юзен Мендус «Політика та мораль». Захід відбувся 7 лютого о 18:30.
 
Лектори Дмитро Шевчук та Віталій Лебедюк висловили думки про те, як ці два на перший погляд несумісні поняття можуть вживатися в одному суспільстві, в одній організації, в одній людині. Філософ і політик розповіли, що вбачають мету влади у служінні народу, адже політика—це мистецтво створення благ для життя.
 
Лектори зазначили, що моральність вимірюється визначенням рівня користі за допомогою статистичного способу. Утилітаризм є шляхом до досягнення користі для найбільшої кількості людей. Раціональне мислення політиків з психологічної точки зору спрямоване на утримання влади у своїх руках протягом довшого часу, тому раціональність у сфері державного управління досить часто не діє. І взагалі стрижнева раціональність відсутня, адже влада не сконцентровується в одному місці. Мораль в деяких випадках є суб'єктивною. Для того, щоб сукупність правил стала об'єктивною, треба вдосконалити ідею суспільного договору. Якщо політика— це так звана особлива система моралі, то політик має працювати на благо держави, а це досить небезпечно. Іноді ярмом для суспільства стають герої, які працюють для підвищення рівня економіки держави вцілому, і громадян зокрема.
 
Політик і філософ зауважили, що в бюрократичному суспільстві змивається поняття "мораль". Це поняття постає зазвичай під час балатування в депутати за кошти фізичних осіб і в прийнятті рішень. Під час виборів громадяни часто керуються принципом вибору меншого зла. Окрім корисливих мотивів іти в політику людей стимулює патріотизм. Охочі займатися в цій сфері передусім проходять випробування власних цінностей на міцність.
 
Також лектори підмітили, що з плином часу у вчинках можновладців повторюються елементи стоїцизму у вигідних ситуаціях. Присутні збагнули: політика є не брудна, брудними можуть бути безвідповідальні люди з аморальними цінностями. Неможливо впровадити моральні засади в неморальному середовищі. Прогрес набирає обертів з внутрішніх змін в найменших адміністративно-територіальних одиницях.
 
Тетяна Гніденко
 
null

null
Фото: Тетяна Гніденко
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews