Марта Білик

Марта Білик

Репортер, оглядач, RvNews

Собаку, який помер поблизу школи на Рівненщині, отруїли?

23.02.2018 23:19   Джерело: RvNews
Автор : Марта Білик

Нещодавно здолбунівську «Фейсбук»-спільноту сколихнув допис місцевої громадської активістки Валентини Лукашук про те, що на подвір’ї Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ступеня № 5 отруїли собаку. Згодом виявилося, що це не перша тварина, яка загинула за останні дні поблизу школи. Хто саме позбавляє собак життя, наразі з’ясовує поліція.

«Діти не могли спокійно ходити подвір’ям школи»

У коментарях в соцмережах чимало дописувачів у причетності до загибелі собаки запідозрили директора Здолбунівської ЗОШ І-ІІІ ступеня № 5 Жанну Рудик. Адже напередодні вона розмістила у «Фейсбук»-спільноті «Типовий Здолбунів» оголошення з проханням до власників собак, які гуляють на території школи, забрати звідти домашніх улюбленців. Бо вранці того ж дня на подвір’ї школи один з таких псів покусав першокласника.

- Того дня першокласника собака вкусив за руку. Я поцікавилася у працівників школи, чиї то тварини. Проте господарі так і не знайшлися. Тому й залишила у соцмережі таке прохання. Зателефонувала до міської ради, дізналася, до кого звернутися по допомогу. Відповідальні за це працівники КП «Здолбунівське» зазначили, що не гарантують, що допоможуть саме завтра. Наступного дня поїхала на нараду до відділу освіти, а згодом у Рівненський район. І про ситуацію дізналася лише ввечері, ще коли була в Заборолі, й мені зателефонували журналісти. Сама шокована цим випадком, - зазначила Жанна Рудик.

Директор розповіла, що діти не могли спокійно ходити подвір’ям школи, адже собаки часом навіть «видирали» у них їжу. Утім, звісно, дехто з учнів і сам підгодовував чотирилапих. Неодноразово на засилля собак скаржилися й батьки школярів. Тож керівник закладу, яка відповідає за життя і здоров’я дітей, була вимушена реагувати на ситуацію.

- Раніше цих собак на території школи я не бачила – тут бігали лише дворові пси, котрі ніякої шкоди не завдають. Наголошую – йшлося про безпеку дітей! Та якби я збиралася труїти собак, хіба б писала той пост у «Фейс­буку»? - говорить Жанна Рудик.

Заперечують причетність до отруєння тварини і в міській раді. Як повідомила завідуюча відділом комунальної служби по благоустрою Здолбунівської міської ради Ірина Сирота, комунальники не могли так вчинити з бездомними тваринами.

- Коли це сталося, мені зателефонувала депутат з того округу і попросила забрати отруєного собаку. Люди ж розповідали, що бачили, начебто собаку труїли комунальники у зеленій формі. Але наші працівники такої не носять, у них лише жилети. Тобто, хто це міг бути – не зрозуміло, - зазначила Ірина Сирота.

У Здолбунові собак лише стерилізують

Функції відлову собак наразі забезпечує КП «Здолбунівське», де з 1 січня оформлюють договори з ветеринарами, які стерилізують тварин. За інформацією Ірини Сироти, з міського бюджету на стерилізацію собак виділяють близько 21 тисячі гривень на рік. Цих кош­тів вистачає на стерилізацію близько 60 собак.

- Працівники КП «Здолбунівське» відловлюють насамперед агресивних тварин, передусім жіночої статі. Ветеринари їх стерилізують, роблять їм щеплення і віддають волонтерам, які доглядають за тваринами протягом двох тижнів. Тоді тварин випускають там, де їх відловили, або ж знаходять їм власників. Інших методів регулювання чисельності бездомних тварин у місті немає. Врешті, на отруту потрібні кошти. І для чого витрачати 350 гривень на стерилізацію собаки, виходжувати його, а згодом труїти? - каже Ірина Сирота.

Тому пані Ірина припускає, що отруїти пса могли місцеві жителі, яким він «допік».

Натомість зоозахисники схильні все ж покладати відповідальність за загибель собаки на місцеву владу. Як зазначила рівненська зоо­захисниця Алла Лосік, на рівні міста проблеми з бездомними тваринами вирішувати не поспішають.

- Настільки жорстокі методи боротьби, які застосовує керівництво школи, нічого доброго не принесуть. Ми неодноразово, роками, зверталися до влади міста із закликом разом врегулювати проблему бездомних собак гуманно. Адже зараз цим займаються волонтери. Тому це не має системного характеру, і собаки продовжують гуляти вулицями міста, - переконана Алла Лосік.

Випадки отруєння собак у Здолбунові час від часу стаються. Зазвичай, зазначає Алла Лосік, це відбувається навесні та наприкінці літа. Зараз масових «зачис­ток» не трапляється. Адже чимало собак волонтери та небайдужі люди розібрали по домівках. Багато бездом­них тварин волонтери стерилізують власним коштом.

Щоб вирішити проблему бездомних собак у місті, волонтерка пропонує виділити місце для стерилізації та перетримки собак, ухвалити програму стерилізації тварин, допомогти у стерилізації тварин соціально незахищеним жителям міста, щоб ті не викидали домашніх собак на вулицю. Тому нині чисельність собак на вулицях міста невпинно зростає.

Вакцин ВІД сказу у районі немає

Тим часом кількість постраждалих від укусів тварин, у тому числі і собак, на Здолбунівщині збільшується. Як розповів голов­ний лікар Здолбунівської цент­ральної районної лікарні Владислав Сухляк, лише з першого січня по 13 лютого цього року до медзак­ладу звернулося 17 людей із укусами. Більшість з них – здолбунівчани, яких покусали бездомні собаки.

- Це дуже велика кількість. У нас неблагополучна ситуація у порівнянні з іншими районами області. Ми написали звернення у Здолбунівську районну адмініст­рацію, аби нам виділили кош­ти на антирабічну вакцину (від сказу). Але поки що грошей не надходило. Люди скаржаться, вони не розуміють, чому у лікарні немає вакцин. В аптеці їх так просто не дістанеш, а якщо і знайдеш, то ціна однієї дози – майже 500 гривень, а на курс необхідно 6 доз. Тож тому, кого вкусив бездомний пес, доведеться викласти на вакцинування понад три тисячі гривень, - зазначив Владислав Сухляк.

Нещодавно піднімали питання вакцинації в Рівненському обласному управлінні охорони здоров’я. Мали надійти понад дві тисячі доз вакцини, проте, як розповів Владислав Сухляк, їх так і немає.

Нестачею вакцин занепокоєний і заввідділенням травматології Здолбунівської центральної районної лікарні Олексій Ясен. За його словами, протягом 2017 року були серйозні проблеми із постачанням антирабічних вакцин. Через це досі не вакциновані семеро пацієнтів, які звернулися за допомогою до лікарні ще торік у грудні. Зараз вакцинують лише одну людину, яка контактувала із собакою, хворою на сказ. Та вакцину вона купує за власний кошт.

Загалом за минулий рік до медзакладу через укус тварин звернулися 177 людей, у тому числі 127 – дорослі та 50 – діти. Профілактичні щеплення призначили у 85 випадках, комбінований курс щеплень – у 16 випадках. Із загальної кількості осіб, щеплених від сказу, 65 – жителі Здолбунова.

Та попри відсутність вакцин у лікарні, Олексій Ясен закликає людей, яких покусав собака, відразу звертатися до медзакладу. Адже якщо такій людині одразу ж не зробити щеплення, ризик, що вона захворіє на сказ, підвищується. Лікар каже, що вакцини все ж повинні надійти. Проте коли, поки невідомо.

Ірина САМЧУК.

«Нове життя»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews