На Рівненщині у 16 із 58 осіб, хворих на грип та ГРІ, виявили нуклеїнову кислоту вірусу грипу типу В

20.03.2018 23:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Грип та інші гострі респіраторні інфекції (ГРІ) належать до найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть викликати епідемії та пандемії. На грип та інші гострі ГРІ в Україні щорічно хворіє від 10 до 25% населення, що призводить до великих економічних втрат. В даний час грип залишається неконтрольованою або малокерованою інфекцією.

В області моніторинг за циркуляцією вірусів грипу проводить вірусологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За триваючий епідемічний сезон 2017-2018 року (з 40 тижня 2017 року по 11 тиждень 2018 року) методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в реальному часі проведено 116 досліджень від 58 осіб з попереднім клінічним діагнозом грип та ГРІ. У 16 осіб (27,6 %) була виявлена нуклеїнова кислота (НК) вірусу грипу типу В. Серед хворих, у яких виділено НК вірусу грипу типу В осіб жіночої статі було 10 (62,5%), серед них одна вагітна, осіб чоловічої статі - 6 (37,5%), дітей до 18 років було 7 (43,8%), осіб у віці 20-30 років-3 (18,75%), 30-40 років-4 (25%), 40-50 років-2 (12,5%). При дослідженні секційного матеріалу від 3 померлих з діагнозом пневмонія віруси грипу не виявлені. Усі дослідження на грип методом ПЛР проведені на ампліфікаторі iQ5 Bio-Rad (USA). Позитивні результати дослідження відзначалися у лютому 2018 року.

У вірусологічній лабораторії ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою діагностики грипу та інших ГРВІ також проводяться дослідження методом ПЛР на платній основі для всіх бажаючих. Дослідження проводяться згідно з тарифами (прейскурантами), затверджених постановою Кабінету Міністрів України. Вартість одного дослідження 128,15 грн. без ПДВ. Для дослідження відбирають мазки з носу, зіву, носоглотки, назофарингіальні змиви не пізніше 72 годин з часу появи симптомів захворювання та до початку проведення антивірусної терапії. Доставка всіх проб у вірусологічну лабораторію проводиться тільки при дотриманні «холодового ланцюга» (в сумках-холодильниках з холодовими елементами) не пізніше 24 годин від моменту відбору. Результат дослідження видається протягом 3-х днів.

Віруси грипу уражають різні органи та системи людини і у 5% випадків спричиняють тяжкі гіпертоксичні форми. Практично усі епідемії грипу супроводжуються розвитком ускладнень у вигляді пневмоній, синуситів, отитів, менінгітів, гострої серцево-судинної патології, що призводить до підвищення смертності, особливо у групах ризику. Це стосується і вагітних, оскільки у них частіше діагностують тяжкі та ускладнені форми грипу, пневмонії.
Крім вірусів грипу типів А, В небезпечні також віруси парагрипу, аденовіруси, бокавіруси, коронавіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси.

Збудники грипу та ГРІ малостійкі до дії світлових і ультрафіолетових променів, дезінфікуючих речовин, підвищеної температури, однак добре зберігаються при низьких температурах.
Рання діагностика грипу та ГРІ необхідна для своєчасної діагностики спалаху (епідемії) та проведення протиепідемічних заходів в регіоні. Тому за рекомендаціями ВООЗ є недоцільним проведення лабораторного підтвердження кожного випадку захворювання на грип. З метою вірусологічного моніторингу обстеженню підлягають вагітні та діти до 5 років з підозрою на грип, пацієнти з тяжкою гострою респіраторною інфекцією, які знаходяться у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії, а також померлі.

Рівненський обласний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews